tromaktiko: Τα ΜΑΣΤΕΡ; του Eλληνικού Πολυτεχνείου και της γεωπονικής (5 ετής κύκλος σπουδών)

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα ΜΑΣΤΕΡ; του Eλληνικού Πολυτεχνείου και της γεωπονικής (5 ετής κύκλος σπουδών)



Αρχικά να σας παραθέσω το πρόβλημα για όσους δεν είναι ενήμεροι. Το πρόβλημα λοιπόν στην Ελλάδα με τις σχολές που προσφέρουν αδιάσπαστο 5 ετή κύκλο σπουδών είναι ότι δεν υπάρχει αναγνώριση ισοτιμίας από την πολιτεία του διπλώματος σαν ΜΑΣΤΕΡ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κάθε απόφοιτος από τις σχολές αυτές ουσιαστικά είναι ισότιμος με κάποιον που πήγε οπουδήποτε στον κόσμο (ακόμα και στην Ελλάδα) και έκανε το Bachelor του (πτυχίο δλδ.) σε 3 ή 4 χρόνια. Πέραν όμως από αυτό αν κάποιος απόφοιτος από 5ετή κύκλο σπουδών θελήσει να συνεχίσει τις σπουδές του σε επίπεδο διδακτορικού εντός ή εκτός Ελλάδας (π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα, Ιαπωνία) στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αναγκάζεται (τον αναγκάζουν τα πανεπιστημία) να κάνει επιπλέον 1 ή 2 χρόνια ΜΑΣΤΕΡ (καθώς η ελληνική πολιτεία δεν παρέχει την αναγνώριση ισοτιμίας) και έπειτα του επιτρέπουν να κάνει το PhD του (3 ή 4 χρόνια επιπλέον). Συνολικά μιλάμε για ελάχιστο χρόνο σπουδών 10-11 χρόνια ενώ ο αντίστοιχος απόφοιτος ΤΕΙ ή από κάποια ξένη χώρα με Bachelor θα χρειαστεί ελάχιστο χρόνο σπουδών 8-9 χρόνια για τις ίδιες σπουδές.


Πόσα χρόνια ακόμα θα παίζει η πολιτεία με αυτό το θέμα; Έλεος δλδ...ακόμα και στην Κύπρο πλέον από τον κανονισμό του ΚΥΣΑΤΣ (αντίστοιχο ΔΟΑΤΑΠ) μετά τις 31.8.2009 απαιτείται βεβαίωση ισοτιμίας από το κράτος που έγινε η αποφοίτηση (εν προκειμένω Ελλάδα) ώστε να αναγνωριστεί σαν ΜΑΣΤΕΡ και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από κανένα ελληνικό νόμο, ούτε βρίσκεται στις αρμοδιότητες του ΔΟΑΤΑΠ (όπως οι ίδιοι οι υπάλληλοι μου απάντησαν σε σχετική μου ερώτηση). Δηλαδή οι Κύπριοι φοιτητές που αποφοιτούν από ελληνικό πανεπιστήμιο όταν επιστρέψουν στην χώρα τους έχουν τίτλο ισότιμο με τους απόφοιτους του κυπριακού πανεπιστημίου (4 έτη) ή αντίστοιχων τίτλων Bachelor από απόφοιτους Αγγλικών ή Αμερικάνικων πανεπιστημίων. Αστεία πράγματα στην Ελλάδα του 2011.

Επιτέλους σταματήστε την κοροϊδία με τα Πολυτεχνεία και τις Γεωπονικές σχολές. Είτε σπάστε το πτυχίο σε 3+2 ή 4+1 είτε αναγνωρήστε το σαν ενιαίο πτυχίο επιπέδου ΜΑΣΤΕΡ επιτέλους. Κάντε κάτι τέλος πάντων...Το θέμα βρίσκεται σε αδράνεια από τον Μάρτιο του 2010 όταν το ΕΜΠ πίεσε για την αναγνώριση αλλά τελικά και πάλι δεν έγινε τίποτα παρά μόνο η έκδοση βεβαιώσεων ισοτιμίας από τα ίδια τα Πολυτεχνεία, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από πουθενά και από κανέναν.
Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!