tromaktiko: Σε δημοπρασία η διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σε δημοπρασία η διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2



Η διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2, που προετοίμασε τον δρόμο για την ιστορική αποστολή του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, στις 12 Απριλίου, με τιμή εκτίμησης από 2 εκ.- 6 εκ. δολάρια... Έχουν περάσει ακριβώς πενήντα χρόνια από τότε που ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν εκτοξεύτηκε στις 12 Απριλίου του 1961, έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, μέσα στη μικρή σφαιρική διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-3 και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 25 Μαρτίου 1961, το Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα είχε προγραμματίσει την τελευταία δοκιμαστική πτήση του Vostok ως προετοιμασία για την ιστορική αυτή στιγμή.

Έτσι το Vostok 3KA-2 μετέφερε τον Ivan Ivanovich, ένα ανθρώπινο ομοίωμα και ένα σκύλο, τη Zvezdochka (μικρό αστέρι στα ρωσικά), σε τροχιά γύρω από τη Γη και εισήλθε στο χώρο πάνω από τη Ρωσία 115 λεπτά αργότερα. Προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Izhevsk, με το ομοίωμα να εκτοξεύεται πριν την προσγείωση, όπως το είχανε σχεδιάσει, και το σκυλί να επιστρέφει με ασφάλεια. Το ομοίωμα Ivanovich εκτίθεται στο Smithsonian National Art & Space Museum από το 1997.

«Όχι μόνο δεν υπάρχουν άλλα δείγματα του πρώτου διαστημόπλοιου εκτός Ρωσίας, αλλά αυτή η κάψουλα υπήρξε καθοριστική στη διαστημική ιστορία καθώς έδωσε το πράσινο φως για το εντυπωσιακό επίτευγμα του Γκαγκάριν», αναφέρει σε ανακοίνωση των Sotheby’s, ο Ντέηβιντ Ρήντεν, αντιπρόεδρος και επικεφαλής των Special Projects του Οίκου.

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!