tromaktiko: Οι ΗΠΑ μπροστά στην πρώτη επιδημία του 21ου αιώνα…

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι ΗΠΑ μπροστά στην πρώτη επιδημία του 21ου αιώνα…



Μια σοκαριστική έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine στις ΗΠΑ. Μια έρευνα που ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλά για μια επιδημία πλέον στις ΗΠΑ…Μια επιδημία διαβήτη που είναι στο χειρότερο της: σε 644 επαρχίες και 15 κυρίως νοτιοανατολικές πολιτείες, σχηματίζεται αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν ‘ζώνη του διαβήτη’ – “Diabetes Belt.”

Οι τάσεις που εκτείνονται σε μεγάλη γκάμα περιοχών συχνά ονομάζονται “ζώνες.” Υπάρχει η ζώνη του ήλιου, του καλαμποκιού, της Βίβλου αλλά και δεκάδες άλλες. Πίσω στη δεκαετία των 60s, οι ιατρικοί ερευνητές είχαν ήδη αναγνωρίσει αρκετές πολιτείες με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και την είχαν ονομάζει ‘ζώνη καρδιακών’, τώρα έχουν αναγνωρίσει μέρη των ΗΠΑ που υποφέρουν από τις χειρότερες μορφές διαβήτη. Όπως λέει ο ερευνητής κύριος Lawrence E. Barker:

“Το να αναγνωρίζεις μια ‘ζώνη διαβήτη’ σε χώρα επιτρέπει σε ηγέτες των κοινοτήτων που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη Τύπου 2 να κάνουν προσπάθειες να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση του προβλήματος. Αν και δεν μπορούν να αλλάξουν πολλοί παράγοντες επικινδυνότητας για τον διαβήτη Τύπου 2, κάποιοι μπορούν. Ο σχεδιασμός της κοινότητας ώστε να προωθείται η φυσική δραστηριότητα όπως και η βελτιωμένη πρόσβαση σε υγιεινή τροφή μπορούν να ενισχύσουν τον καλύτερο τρόπο ζωής και να μειώσουν το ρίσκο για τέτοιο διαβήτη.”

Οι ερευνητές διέκριναν τέσσερις βασικούς παράγοντες-κλειδιά που έκαναν τη ”ζώνη του διαβήτη’ να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη χώρα:

1. Ο πληθυσμός στις επαρχίες με την μεγαλύτερη εμφάνιση διαβήτη περιείχε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μη-Ισπανόφονων Αφροαμερικανών συγκριτικά με το υπόλοιπο της χώρας (23.8% για τη ζώνη του διαβήτη, 8.6% για την υπόλοιπη χώρα).
2. Η σχετικότητα με την παχυσαρκία (32.9% έναντι 26.1%) ήταν μεγαλύτερη στη ζώνη του διαβήτη από ότι στο υπόλοιπο των ΗΠΑ.
3. Η καθιστική ζωή (30.6% έναντι 24.8%) ήταν επίσης μεγαλύτερη στη ζώνη αυτή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΗΠΑ.
4. Το ποσοστό ατόμων με ανώτατες σπουδές ήταν μικρότερο (24.1% έναντι 34.3%).

Που είναι αυτή η ‘ζώνη’; Οι 644 επαρχίες είναι κυρίως στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και βρίσκονται στις πολιτείες Αλαμπάμα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Τέξας, Δυτική Virginia, και όλη την πολιτεία του Μισισίπι. Ο Dr. Barker λέει πως η γνώση της κατάστασης θα πρέπει να κινητοποιήσει τους κατοίκους για τους κινδύνους και να τους κάνει να αλλάξουν ζωή…

Κύριος ένοχος; η παχυσαρκία…

http://www.gadgetfreak.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!