tromaktiko: Η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο 3170/2003 για την κακοποίηση των ζώων μετά από την ερώτηση στην Βουλή του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο 3170/2003 για την κακοποίηση των ζώων μετά από την ερώτηση στην Βουλή του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 11262/15-02-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής... Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις μαζικές δολοφονίες κατά των ζώων, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μιλένα Αποστολάκη, μας απάντησε ότι «στο πλαίσιο του διαλόγου με αρμόδιους φορείς και φιλοζωικά σωματεία, το Υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ζήτημα της αυστηροποίησης των κυρώσεων στο πλαίσιο ενδεχόμενης τροποποίησης του Ν. 3170/2003. Βούληση επίσης του Υπουργείου είναι να συμπεριλάβει και τα άγρια ζώα στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 1197/1981», θέμα που έθιξε με την ερώτησή του ο Βουλευτής. Η υφυπουργός τέλος δεσμεύεται ότι «οι σχετικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες (τροποποίηση του Ν 3170/2003) θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μάλιστα πληροφορούμαστε ότι λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση σε εμάς της απάντησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατατίθεται σχέδιο νόμου εναρμονισμένο με τα αιτήματα των φιλοζωικών σωματείων και με τα όσα θέσαμε υπόψη του Υπουργείου με την ερώτησή μας. Συγκεκριμένα προβλέπεται πλέον η αυστηροποίηση των ποινών με την αύξηση των προστίμων και την άρση της δυνατότητας εξαγοράς των ποινών για όσους κακοποιούν ζώα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λοιπόν προβλέπεται τακτοποίηση του θέματος των αδέσποτων ζώων και μπαίνει τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων ζώων για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση της κακοποίησης των ζώου ή της συμμετοχής σε τσίρκο ή άλλη συναφή εκδήλωση ή έκθεση με κερδοσκοπικό σκοπό, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες γίνονται πιο αυστηρά και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.

Είναι προφανές από όλα τα παραπάνω ότι όταν οι Υπουργοί της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με την δέουσα συνέπεια και σοβαρότητα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν περιορίζονται σε γραφειοκρατικές προσεγγίσεις των προβλημάτων που τίθενται από τους Βουλευτές, μπορούν να βρεθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα και προβλήματα της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την βαθειά του ικανοποίηση για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα πάγια αιτήματα των φιλοζωικών σωματείων που έθεσε μέσω της ερώτησής του στην Βουλή και εύχεται το παράδειγμα της Υφυπουργού κας Αποστολάκη να ακολουθήσουν και άλλοι Υπουργοί καθώς η πλειοψηφία της κυβέρνησης αντιμετωπίζει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ως πάρεργο και σπάνια δίνει λύσεις στα προβλήματα που θέτουν οι Βουλευτές. Η θετική εξέλιξη στο ζήτημα της κακοποίησης των ζώων αποδεικνύει ότι μπορεί το ελληνικό κράτος να διαφύγει της γραφειοκρατίας και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!