tromaktiko: Λιβύη: Ανηλεής βομβαρδισμός της Ρας Λανούφ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Ανηλεής βομβαρδισμός της Ρας Λανούφ



Εγκαταλείπουν οι αντικαθεστωτικοί το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ που από το πρωί έχει γίνει στόχος επίθεσης με ρουκέτες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.... Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έστειλαν δύο άρματα μάχης εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών, ενώ οι καθεστωτικοί ανακατέλαβαν και την πόλη Αλ Ζαουίγια, σύμφωνα με κατοίκους της.

Παράλληλα, ανηλεώς βομβαρδίζεται από το πρωί της Πέμπτης η Ρας Λανούφ στη Λιβύη όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Καθημερινής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος, μαζί με άλλους δύο έλληνες δημοσιογράφους, δέχθηκαν επίθεση με βόμβα 50 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκονταν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι προσπάθειες των ανταρτών να καταλάβουν το τελευταίο χωριό πριν από τη Σύρτη.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει την Πέμπτη η πορτογαλική εφημερίδα "Πούμπλικο", ο Μουαμάρ Καντάφι θα μπορούσε να συμφωνήσει στη διεξαγωγή συνομιλιών για την παράδοση της εξουσίας.

Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματική πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση του πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών με απεσταλμένο του λιβυκού καθεστώτος. Προσθετει παντως ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις Καντάφι.

Ανάλογη συνάντηση είχε στην Αθήνα, λίβυος απεσταλμένος με τον υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς ο Καντάφι αναζητεί διαύλους επικοινωνίας ενόψει του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις που διατύπωσε ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι στην Αθήνα για την έξοδο από την κρίση στην Λιβύη, δεν απέχουν από αυτές που έχει διατυπώσει δημοσίως το καθεστώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η θέση της Αθήνας παραμένει ο τερματισμός της αιματοχυσίας και των επιθέσεων και η διατήρηση του αποφασιστικού και καθοριστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτούν οι πραγματικές προθέσεις του Καντάφι και όσα συζητήθηκαν, θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καθώς ανάλογες συναντήσεις είχαν απεσταλμένοι του Καντάφι και με άλλους ευρωπαίους υπουργούς, σε συνεννόηση με την επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Τις εξελίξεις στη Λιβύη συζητούν την Πέμπτη και οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ στο Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των λίβυων αντικαθεστωτικών, οι οποίοι επιζητούν την αναγνώριση τους από τη Διεθνή κοινότητα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωνε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τους "27" να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Μόσχα: Απαγόρευσε την πώληση όπλων προς τη Λιβύη
Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση όπλων προς τη Λιβύη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, αναστέλλοντας τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απαγορεύει την εξαγωγή από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τη Λιβύη, καθώς και την πώληση, την παράδοση και τη μεταφορά (...) κάθε είδους εξοπλισμού και σχετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτικού υλικού», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων μετά τις ΗΠΑ, είναι μία από τις βασικές χώρες που παρέχουν όπλα στη Λιβύη.

Εξάλλου ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει κοστίσει στη Μόσχα 4 δισ. δολάρια από ακυρωθείσες συμφωνίες πώλησης όπλων.

Επιπλέον, η εφημερίδα Kommersant επικαλείται πηγή η οποία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμβόλαια με τη Λιβύη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναμενόταν να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων και πολεμικών αεροσκαφών αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γερμανία παγώνει τραπεζικούς λογαριασμούς της Λιβύης
Εξάλλου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς επί γερμανικού εδάφους που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων.


Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή αφορά και τις Libyan Foreign Bank και Libya Africa Investment Portfolio (Λιβυκό Xαρτοφυλάκιο Επενδύσεων στην Αφρική).

Τριμελής δημοσιογραφική ομάδα της αραβικής υπηρεσίας του BBC συνελήφθη και κρατήθηκε επί 21 ώρες από δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Καντάφι στην Τρίπολη, όπως αποκάλυψε το βρετανικό δίκτυο μετά την απελευθέρωση των κρατουμένων.

skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!