tromaktiko: Προς επέμβαση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Λιβύη; Χιλιάδες πεζοναύτες στη Βάση της Σούδας

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Προς επέμβαση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Λιβύη; Χιλιάδες πεζοναύτες στη Βάση της Σούδας



Χιλιάδες Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες βρίσκονται από χθες στην ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας, στο Μαράθι...


, έτοιμοι για μετάβαση στη Λιβύη σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο καθεστώς Καντάφι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το πρωί στην προβλήτα των ΗΠΑ στη Ναυτική Βάση στο Μαράθι, κατέπλευσαν δύο πλοία.
Το ένα είναι το πλοίο USS Kearsarge, το οποίο έφτασε από τον Περσικό Κόλπο και το οποίο μεταφέρει και αποβατικά σκάφη. Το άλλο είναι το πλοίο USS Ponce. Και τα δύο έφτασαν από τον Περσικό Κόλπο στη Σούδα και σ’ αυτά επιβαίνουν συνολικά 3.500 ναύτες και πεζοναύτες.
Συγκεκριμένα, το ελικοπτεροφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού USS Kearsarge κατέπλευσε στις 8.30 το πρωί, συνοδεία ρυμουλκών, στην προβλήτα Κ14 της Ναυτικής Βάσης Μαραθίου. Το πλοίο έχει πλήρωμα 77 αξιωματικούς, 1.200 ναύτες και 1.000 πεζοναύτες, ενώ μεταφέρει αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, ελικόπτερα και αμφίβια σκάφη. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με πυραύλους και με αντιαεροπορικά πολυβόλα. Βασική αποστολή του, είναι η επιβίβαση, η επέκταση, η προσγείωση και η υποστήριξη μιας θαλάσσιας δύναμης προσγείωσης οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορεί, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες ελέγχου αεροσκαφών για αποστολές, ενώ διαθέτει και νοσοκομειακή μονάδα που μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 600 ασθενείς με τέσσερα κύρια και δύο λειτουργούντα δωμάτια έκτακτης ανάγκης, τέσσερα οδοντικά δωμάτια, δωμάτιο ακτίνων X, μια τράπεζα αίματος, εργαστήρια και εγκαταστάσεις θαλάμων εντατικής παρακολούθησης.
Ο διάδρομος προσέγγισης απογείωσης εναερίων μέσων είναι 844 πόδια και η χωρητικότητα του πλοίου 40.500 τόνοι.
Την ίδια περίπου ώρα κατέπλευσε και το USS Ponce, το οποίο έχει πλήρωμα 900 ναύτες και 400 πεζοναύτες.
Στα δύο αυτά πλοία προστέθηκαν και οι 400 Αμερικανοί πεζοναύτες από το 1ο Τάγμα του 2ου Συντάγματος Πεζοναυτών της 2ης Εκστρατευτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που αφίχθησαν στη Σούδα με αποστολή να ενισχύσουν τα πληρώματα των δύο πλοίων, που συγκροτούν την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το USS Kearsarge, αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της ναυτικής δύναμης η οποία, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από τα Ηνωμένα Εθνη, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, από το Χάλιφαξ του Καναδά με προορισμό τη Λιβύη αναχώρησε και η καναδική πολεμική φρεγάτα HMCS Charlottetown.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την παραχώρηση της Στρατιωτικής Βάσης της Σούδας για υποστήριξη ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση σε σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.
Συμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που συμμετείχε στη σύσκεψη για λίγο, καθώς είναι ασθενής, είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει τη Σούδα για την υποστήριξη των στρατευμάτων του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τη δώσουμε. Για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι στην ουσία παραχωρεί τη Βάση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όλα γίνονται υπό το 'καπέλο' των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, άρα δεν χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


http://www.haniotika-nea.gr/62374-%CE%A7%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82%20%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CE%92%CE%AC%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82%20.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!