tromaktiko: Λευκωσία: Ψεύτικες λίστες αναμονής στα νοσοκομεία βρήκε το Υπ. Υγείας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Λευκωσία: Ψεύτικες λίστες αναμονής στα νοσοκομεία βρήκε το Υπ. Υγείας



Είχαν στη σειρά 414 ασθενείς ενώ στην πραγματικότητα ήταν 233
Ψεύτικες αποδεικνύονται κάποιες από τις τεράστιες λίστες αναμονής των κρατικών νοσοκομείων. Ο έλεγχος που το Υπουργείο Υγείας, διενεργεί το τελευταίο διάστημα σε διάφορα τμήματα, φαίνεται να...
αποδεικνύει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους ασθενείς των οποίων το όνομα βρίσκεται στον κατάλογο των ατόμων που αναμένουν ιατρική περίθαλψη, δεν χρήζουν πλέον εξυπηρέτησης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασθενή από τη Λεμεσό ο οποίος περίμενε για 16 μήνες για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Όπως διαπιστώθηκε όμως, ο άνθρωπος αυτός ταλαιπωρήθηκε για ένα και πλέον χρόνο άσκοπα καθώς ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που είχαν προτεραιότητα σε σχέση με τον ίδιο (λόγω της θέσης τους στη λίστα), είχαν εξυπηρετηθεί με άλλο τρόπο και έπρεπε να διαγραφούν από τη λίστα.

Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κάποιοι από τους ασθενείς που με βάση τις λίστες των κλινικών βρίσκονται στην αναμονή, έχουν εξυπηρετηθεί ήδη από τα ίδια τα τμήματα. Ενδεικτικό αυτού, η περίπτωση κλινικής του νοσοκομείου Λεμεσού στην οποία, πριν την επικαιροποίηση που προέκυψε από τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας, περιελάμβανε 414 άτομα και τώρα και αφού οι λειτουργοί που συμμετέχουν στη σχετική Επιτροπή, επικοινώνησαν με όλους τους ασθενείς, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην αναμονή είναι μόνο 233. Οι υπόλοιποι 181, είτε χειρουργήθηκαν από το νοσοκομείο Λεμεσού και το όνομα τους δεν διαγράφηκε από τη λίστα αναμονής, ή αποτάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και δεν χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες του Κράτους.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σε πολλά τμήματα των κρατικών νοσοκομείων και ήδη σε κάποιες περιπτώσεις έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί ειδικό λογισμικό το οποίο θα εγκατασταθεί και θα χρησιμοποιείται από τις κλινικές όλων των κρατικών νοσοκομείων και στόχο θα έχει τη συνεχή ενημέρωση των καταλόγων με τα ονόματα των ασθενών, που προτίθενται ή αφαιρούνται από τις λίστες αναμονής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!