tromaktiko: Κίνδυνοι για την υγεία από τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κίνδυνοι για την υγεία από τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες



Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια υγεία από τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής, μοιάζουν προς....
 το παρόν σχετικά χαμηλοί, αναφέρουν ειδικοί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Επιπλέον, οι άνεμοι είναι πιθανό να μεταφέρουν τη ρύπανση στον Ειρηνικό Ωκεανό, δίχως να απειληθούν άλλα κράτη.

Το Τόκιο παλεύει να αποτρέψει την τήξη στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, ενώ και στο εσωτερικό του πυρηνικού εργοστασίου της Ονογκάουα έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

«Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα δημοσίας υγείας», δήλωσε – σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς - ο κ. Μάλκολμ Κρικ, γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (SCEAR) του ΟΗΕ.

«Δεν μοιάζει στο παραμικρό με το Τσερνόμπιλ. Σε εκείνη την περίπτωση, ο αντιδραστήρας λειτουργούσε σε πλήρη ισχύ όταν εξερράγη και δεν υπήρξε χρόνος για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ στην παρούσα περίπτωση οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί και έχουν ήδη ληφθεί μέτρα προστασίας».

Για προληπτικούς λόγους οι Αρχές έχουν απομακρύνει σχεδόν 140.000 ανθρώπους από τις περιοχές γύρω από την Φουκουσίμα.

Ο κ. Κρικ πρόσθεσε πως η μερική τήξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Three Mile Island των ΗΠΑ, το 1979, είχε ως επακόλουθο την έκλυση χαμηλών ποσοτήτων ραδιενέργειας.

Το ατύχημα στο Three Mile Island θεωρείται πιο σοβαρό από αυτό στην Ιαπωνία.

«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια έπειτα από το ατύχημα στο Three Mile Island», είπε ο κ. Κρικ. «Εντούτοις, τα επίπεδα της ακτινοβολίας ήταν μεν ανιχνεύσιμα, αλλά με όρους ανθρώπινης υγείας δεν ήταν κάτι σοβαρό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης ανακοίνωσε πως είναι «σχετικά χαμηλοί» οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία από τα προβλήματα στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Οι άνεμοι

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι άνεμοι στην περιοχή θα άλλαζαν χθες βράδυ κατεύθυνση (από νότιοι σε δυτικοί), φυσώντας από την Φουκουσίμα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Η κατεύθυνση του αέρα είναι σωστή για τους ανθρώπους στην Ιαπωνία, διότι κινείται προς τον Ειρηνικό», δήλωσε στο Ρόιτερς ο κ. Λέναρτ Κάρλσον, διευθυντής του οργανισμού Ασφαλείας Πυρηνικών Εργοστασίων της Σουηδίας. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για άλλες χώρες».

Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ έγινε γνωστό με καθυστέρηση μιας ημέρας, όταν ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στη Σουηδία.

Ο κ. Κρικ τόνισε ότι ο χρόνος είναι μεγάλη βοήθεια για την μείωση των δυνητικών κινδύνων, διότι πολλά από τα σωματίδια της τήξης που μπορεί να πλήξουν τον άνθρωπο, εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Επιπλέον, είπε πως ένας σφραγισμένος αντιδραστήρας μπορεί να περιορίσει μια τήξη.

Ο μεγαλύτερος σεισμός της ιαπωνικής ιστορίας κτύπησε τα εφεδρικά συστήματα ψύξεως των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, η οποία βρίσκεται βόρεια του Τόκιο. Το επακόλουθο ήταν να αυξηθεί η θερμότητα και η πίεση στο εσωτερικό τους και να σημειωθεί η πρώτη έκρηξη το Σάββατο.

Συνέπειες του Τσερνόμπιλ

Οι μελέτες των υπηρεσιών του ΟΗΕ έχουν αποδώσει λίγες χιλιάδες έξτρα θανάτους στην ραδιενέργεια του Τσερνόμπιλ, ενώ κατά την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 30 εργαζόμενοι – σχεδόν όλοι από την ακτινοβολία.

Ο κ. Κρικ είπε ότι η εμφανέστερη συνέπεια στην υγεία των περιχώρων του Τσερνόμπιλ ήταν τα περίπου 6.000 κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς, που καταγράφηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών (ο καρκίνος αυτός κανονικά εκδηλώνεται σε πολύ μεγαλύτερους ανθρώπους).

Όμως μελέτες στις περιοχές που σήμερα καταλαμβάνουν η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία, έδειξαν ότι η μέση αύξηση ανά κάτοικο στην μακροπρόθεσμη έκθεση σε ακτινοβολία ήταν αντίστοιχη με αυτήν μιας αξονικής τομογραφίας.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, πάντως, διαφωνεί με αυτές τις στατιστικές, υποστηρίζοντας πως οι θάνατοι από το Τσερνόμπιλ μπορεί να φτάνουν έως τις 93.000.

Βαθμολόγηση πυρηνικών ατυχημάτων

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν βαθμολογήσει την κατάσταση στην Φουκουσίμα με 4 στην διεθνή κλίμακα των πυρηνικών ατυχημάτων, ενώ το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε βαθμολογία 7 – την χειρότερη δυνατή, δηλαδή.

Το ατύχημα στο Three Mile Island είχε βαθμολογηθεί με 5.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ κυρία Κρίστι Φέιγκ δήλωσε πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αίτημα για κινητοποίηση των ειδικών του δικτύου REMPAN, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση απειλών από πυρηνικά ατυχήματα και ιδρύθηκε έπειτα από το Τσερνόμπιλ

madata.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!