tromaktiko: Υποθαλάσσιο πάρκο στις Γούβες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Υποθαλάσσιο πάρκο στις Γούβες



Στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου, πιθανότατα στην περιοχή των Γουβών, προσανατολίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το ΕΛΚΕΘΕ, όπως αποφάσισαν χθες σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Οργανισμού τόσο ο...
 διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Γιάννης Μπρας, όσο και ο πρόεδρος-διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης. 
«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καινοτόμο τουριστικό "πακέτο", στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι επισκέπτες της Κρήτης να κάνουν καταδύσεις και βόλτες με υποβρύχια ή ειδικά σκάφη με γυάλινο πάτο. Αυτό αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση σε μιας νέας μορφής τουρισμό, τον καταδυτικό, κάτι το οποίο θα έχει άμεση επαφή με την κρουαζιέρα, ενώ θα αποτελεί παράλληλα πρωτοπορία για την Κρήτη», ανέφερε ο κ. Μπρας.
Ουσιαστικά θα υπάρξει «πιο στενή συνεργασία του ΟΛΗ με το ΕΛΚΕΘΕ και από πλευράς ανάδειξης της τοπικής οικονομίας και κυρίως των δραστηριοτήτων του "Θαλασσόκοσμου", ενώ θα αναπτυχθεί ο υποθαλάσσιος τουρισμός με τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει αρκετή εμπειρία, ενώ ήδη δουλεύει αντίστοιχα πλάνα για τον κόλπο του Μεραμπέλου. Θα παντρέψουμε κατά κάποιο τρόπο την εμπειρία του ΕΛΚΕΘΕ με τις ιδέες που έχει ο κ. Μπρας για το εν λόγω πάρκο, και την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης με μια πράσινη ανάπτυξη, ώστε να είναι για το κοινό όφελος και την ψυχαγωγία», τόνισε επίσης, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο κ. Συνολάκης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας από τον Οργανισμό Λιμένος και το ΕΛΚΕΘΕ, η οποία θα αναλάβει το οικονομικό, νομικό και κατασκευαστικό κομμάτι για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου πάρκου με αρχικά προτεινόμενη στην περιοχή των Γουβών μια έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθους από τα 17 έως τα 21 μέτρα, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης, η ακριβή τοποθεσία του πάρκου θα προκύψει μετά από μελέτη, αφού εξαρτάται από τις συνθήκες κυρίως του καιρού και των θαλάσσιων ρευμάτων.

Βύθιση... πλοίων!

Ο ΟΛΗ έχει το δικαίωμα βάσει καταστατικού λειτουργίας να βυθίσει ναυάγια, όταν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει τη δυνατότητα να έχει αυτή την περιοχή, όπως ανέφερε ο κ. Μπρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η σκέψη είναι «να βυθιστούν καράβια μετά από ειδική επεξεργασία και ειδικά μπλόκια (τεχνητοί ύφαλοι)», ώστε σε διάστημα από έξι μήνες μέχρι δύο ή τρία χρόνια να δημιουργήσουν ένα υποθαλάσσιο πάρκο με κοράλλια, τα οποία αναμένεται να φιλοξενήσουν πάνω από 3 χιλιάδες μεγάλα ψάρια.
Η κοινή ομάδα εργασίας αναμένεται να φέρει αποτελέσματα σε περίπου δύο μήνες, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αιρετό περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και μετά, στις Βρυξέλλες, στην ευρωβουλευτή και επίτροπο της Ελλάδας σε θέματα αλιείας Μαρία Δαμανάκη, με την οποία ήδη έχει έρθει σε επαφή ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μπρας. Όπως μάλιστα του δήλωσε, είναι στη διάθεση του ΟΛΗ να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις, καθώς υπάρχουν χρήματα γι’ αυτό το πρότζεκτ από την Ε.Ε.
Στο μεταξύ σε... διαιτησία αναμένεται να πάει η οικονομική διαφωνία που είχαν εδώ και μια δεκαετία το ΕΛΚΕΘΕ, και συγκεκριμένα το παλιό ΙΘΑΒΙΚ.

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΝΤ
Προβολή Ενυδρείου και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΗ Γιάννη Μπρα με τον πρόεδρο-διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη συζητήθηκε ακόμη πώς θα βοηθήσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου το ΕΛΚΕΘΕ στην προβολή του έργου του και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να προβάλει μέσα από τις εγκαταστάσεις του ο ΟΛΗ τις δραστηριότητες του Ενυδρείου.
Όπως τόνισαν, θα παρέχει ο ΟΛΗ "χώρο" στις οθόνες του για να παίζει σχετικό βίντεο, ενώ θα προβάλλεται μαζί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και όσα αφορούν τον εκκλησιαστικό τουρισμό. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σταντ που θα "περιέχει" και ενυδρείο και από εκεί θα μοιράζονται τα φυλλάδια του ΕΛΚΕΘΕ στο σταθμό επιβατών. Τέλος, συμφώνησαν να γίνει προσπάθεια ώστε στο βόρειο λιμενοβραχίονα να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τις δραστηριότητες του Ενυδρείου

neakriti.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!