tromaktiko: Ηλιακή καταιγίδα θα απειλήσει σύντομα τις πλανητικές ισορροπίες;

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ηλιακή καταιγίδα θα απειλήσει σύντομα τις πλανητικές ισορροπίες;



Το ηλιακό «κουτί της Πανδώρας»
Στις 10 Μαρτίου 2006, η ΝΑSΑ εξέδωσε ένα ασυνήθιστα... ποιητικό ανακοινωθέν. Αρχιζε με τις λέξεις: «Είναι επίσημο: Το ηλιακό ελάχιστο έχει φτάσει.


Οι ηλιακές κηλίδες έχουν εντελώς εξαφανιστεί. Οι ηλιακές φλόγες δεν υπάρχουν. Ο Ηλιος είναι εντελώς ήρεμος. Σαν την ηρεμία πριν μια...
καταιγίδα». (http://science/. nasa. gov/headlines/2006/10mar-stor mwarning. htm)
Το τι ακριβώς σήμαιναν αυτά τα λόγια μάς το εξηγεί στη συνέχεια η ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Γ. Τσιροπούλα. Εκείνο πάντως που επακολούθησε της ανακοίνωσης της ΝΑSΑ ήταν μια πρωτοφανής αναστάτωση στον χώρο των «ηλιοεπιστημών», που κατέδειξε το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον γίγαντα που μας φωτίζει.
Η αναστάτωση είχε να κάνει κυρίως με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων ενός νέου μοντέλου προσομοίωσης της συμπεριφοράς του Ηλιου που ανέπτυξαν επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Ερευνας των ΗΠΑ (ΝCΑR), με επικεφαλής τη Μαουσούμι Ντικπάτι (Μausumi Dikpati). Οι υπερυπολογιστές που τροφοδοτήθηκαν με το μοντέλο της κατέληξαν στο ότι η παρατεταμένη «σιωπή» του Ηλιου θα ακολουθηθεί από σφοδρότατη ηλιακή καταιγίδα, το 2012, τόσο δυνατή που θα μπορούσε όχι μόνο να σβήσει τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους, αλλά και να υπερφορτώσει τους μετασχηματιστές των επίγειων δικτύων διανομής ρεύματος, επιφέροντας «μπλακάουτ» σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη. Μικρό δείγμα αυτού του φαινομένου, από πολύ μικρότερης έντασης ηλιακή καταιγίδα, είχαμε το 1989, όταν η καναδική επαρχία του Κεμπέκ βυθίστηκε στο σκοτάδι για 5 ώρες.
Στις 23 Μαρτίου 2009 το περιοδικό «ΝewScientist» έσπευσε να μας προετοιμάσει για τη διαφορά: «Είναι μεσάνυχτα της 22ας Σεπτεμβρίου 2012 και οι ουρανοί πάνω από το Μανχάταν σκεπάζονται από μια χρωματιστή κουρτίνα τρεμάμενου φωτός. Ελάχιστοι Νεοϋορκέζοι έχουν δει το Σέλας τόσο νότια,αλλά το σάστισμά τους κρατάει ελάχιστα. Μέσα σε δευτερόλεπτα οι λάμπες σβήνουν και τρεμοπαίζουνκι έπειτα ανάβουν ασυνήθιστα ζωηρά για μια στιγμή. Τότε, όλα τα φώτα της Πολιτείας σβήνουν και,μέσα σε 90 δευτερόλεπτα, ολόκληρο το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ μένει χωρίς ηλεκτρικό. Εναν χρόνο μετά, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πεθάνει και η κρατική υποδομή έχει διαλυθεί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετατάσσει τις ΗΠΑ στα υπό ανάπτυξη έθνη. Η Ευρώπη, η Κίνα και η Ιαπωνία επίσης παλεύουν να συνέλθουν από το ίδιο φοβερό συμβάνμια βίαιη καταιγίδα που συνέβη 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του Ηλιου».
Από το σοκ προσπάθησε να μας συνεφέρει μια διεθνής σύσκεψη ειδικών επί του θέματος, με επικεφαλής το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWΡC) των ΗΠΑ. Ελαβε χώρα στο Κολοράντο, μεταξύ 28 Απριλίου και Πρωτομαγιάς, και κατέληξε πως η κορύφωση του «Ηλιακού Κύκλου 24» δεν θα συμβεί το 2012 αλλά τον Μάιο του 2013 και ότι η έντασή του θα είναι πολύ πιο ήπια απ΄ ό,τι φοβόμασταν. Παρ΄ όλα αυτά δεν απέσεισαν τον κίνδυνο εκδήλωσης ηλιακής καταιγίδας.
Θα μπορούσαμε να προειδοποιηθούμε εγκαίρως, ώστε να κλείσουμε τα κυκλώματά μας προτού η «ηλιακή Κατρίνα» χτυπήσει; Τεχνικά έχουμε τη δυνατότητα, μέσω του δορυφόρου ΑCΕΤ της ΝΑSΑ, ο οποίος μπορεί να μας προειδοποιήσει ως και μία ώρα πριν. Δυστυχώς όμως έχει ήδη ξεπεράσει κατά 6 χρόνια τον προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας του και... δεν έχει προβλεφθεί αντικαταστάτης.
Το ανακοινωθέν των «διαστημικών μετεωρολόγων», στο Κολοράντο, έβγαλε το θέμα από τα πρωτοσέλιδα, αλλά η δυσπιστία ως προς το αν είναι σωστή η νέα εκτίμηση συνεχίζει να υποβόσκει. Ο λόγος είναι η αποκάλυψη που έγινε σε τηλεοπτικές εκπομπές των ΗΠΑ ότι οι παλαιότερες προβλέψεις τους είχαν γίνει με εσφαλμένους δείκτες κατά 20%(!) και ότι το μοντέλο της Ντικπάτι είναι το πληρέστερο που είχαμε ποτέ.



http://anti-ntp.blogspot.com/2011/03/blog-post_9390.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!