tromaktiko: Η Λιβύη δίνει τελικά το πράσινο φως στον Ούγο Τσάβες για δημιουργία διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η Λιβύη δίνει τελικά το πράσινο φως στον Ούγο Τσάβες για δημιουργία διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής



Η κυβέρνηση της Λιβύης εξουσιοδότησε τελικά τη Βενεζουέλα για να προχωρήσει στις "απαραίτητες ενέργειες" για την δημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που θα μπορέσει να μεσολαβήσει για να δωθεί τέλος στην κρίση, όπως το είχε προτείνει ο Ούγο Τσάβες.
Το americalatina.com.gr εξασφάλισε και παρουσιάζει ολόκληρη την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης προς τη Βενεζουέλα.

"Σας εξουσιοδοτούμε για να συντονίσετε τον διάλογο"

"Σας εξουσιοδοτούμε να πάρετε τα αναγκαία μέτρα για να επιλέξετε τους συμμετέχοντες και να συντονίσετε αυτον τον διάλογο" εγραφε το σημείωμα που διάβασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολάς Μαδούρο, και το οποίο του έστειλε -όπως είπε- ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα. Ο κ. Μαδούρο μιλώντας στην εναρκτήρια ομιλία του στην Σύνοδο Υπουργών της ALBA, είπε πως πρόκειται για "μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την στηριξη του λαού της Λιβύης για να βρουν την ειρήνη, να ξεπεράσουν ειρηνικά την ένοπλη σύρραξη, τον εμφύλιο πόλεμο που ο κόσμος παρακολουθεί". Όπως φαίνεται η αποδοχή της πρότασης έχει γίνει από τον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Τσάβες υποστήριξε ανοικτά τον Καντάφι

Ο Ούγο Τσάβες λιγες μέρες μετα από τα γεγονότα στη Λιβύη εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξη του προς τον Μουαμάρ Καντάφι του οποίου δηλώνει προσωπικός φίλος και σύμμαχος. Ο γιός του Καντάφι Αλ Ισλάμ Καντάφι μιλώντας σε βρετανικό δίκτυο είχε δηλώσει πως οι Βενεζολάνοι είναι φίλοι αλλά δεν γνωρίζουν καν τι συμβαίνει στη Λιβύη και πως δεν δέχονται την πρόταση του για δημιουργία μιας ειρηνευτικής αποστολής. Ο Τσάβες πάντως από την πρωτη στιγμη κατηγόρησε Ευρώπη και ΗΠΑ για τις κυρώσεις που επέβαλλαν στη Λιβύη και δήλωσε πως σκοπός των Αμερικανών δεν είναι άλλος από το να "βάλουν χέρι στο πετρέλαιο της Λιβύης".

ΗΠΑ και Γαλλία δεν συμφωνούν με την πρόταση Τσάβες

Η πρόταση για δημιουργία ειρηνευτικής αποστολής με τη συμμετοχή πολλών χωρών έκανε ο Ούγο Τσάβες δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές, αφου ηδη ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασαν την διαφωνία τους. "Δεν χρειάζεται μια διεθνής επιτροπή για να πουμε στον Καντάφι αυτο που πρέπει να κάνει για το καλό της χώρας του, δηλαδή να φύγει" σχολίασαν οι ΗΠΑ, ενώ το Παρίσι τόνισε πως "οποιαδήποτε μεσολάβηση που θα επιτρέψει στον συνταγματάρχη Καντάφι να παραμείνει στην εξουσία δεν είναι καλοδεχούμενη".

http://www.americalatina.com.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!