tromaktiko: Τα «πλωτά» φωτοβολταϊκά

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τα «πλωτά» φωτοβολταϊκά



Το πρόβλημα της εύρεσης τεράστιων εκτάσεων γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αναμένεται να...
 λύσει η εγκατάσταση «πλωτών» φωτοβολταϊκών, η οποία ήδη αναπτύσσεται από την ισραηλινή εταιρία Solaris Synergy σε συνεργασία με τη γαλλική EDF Group.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης της ιδέας αυτής, οι πλωτοί ηλιακοί σταθμοί δε θα είναι εγκατεστημένοι σε ανοιχτές θάλασσες αλλά σε βιομηχανικές λεκάνες νερού που ήδη χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, ή για βιομηχανικές ή γεωργικές χρήσεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι νέες αυτές ηλιακές εγκαταστάσεις δε θα προκαλέσουν «ζημιά» στα φυσικά τοπία και το περιβάλλον γενικότερα.

Η κατασκευή ενός πρωτοτύπου συστήματος τέτοιου τύπου έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου ενώ η φάση υλοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2011.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Cadarache, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε μια προνομιακή τοποθεσία, που ανήκει στο γαλλικό ηλεκτρικό δίκτυο και είναι κοντά σε μια τοπική υδροηλεκτρική εγκατάσταση, που θα παρέχει την απαραίτητη επιφάνεια νερού για την εγκατάσταση του συστήματος. Θα λειτουργεί επί τόπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα μηνών, ενώ θα αξιολογούνται οι επιδόσεις και η παραγωγικότητα του συστήματος, μέσα από εποχιακές μεταβολές και διάφορες στάθμες ύδατος. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας πιστεύουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012, θα έχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η έναρξη διάθεσης της τεχνολογίας αυτής στην αγορά.

Η EUREKA παρείχε την πλατφόρμα στήριξης που επέτρεψε την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο εταιρειών. Αφού το έργο, που ονομάζεται AQUASUN, έλαβε την επωνυμία «EUREKA», βρήκε ταυτόχρονα στήριξη από τον ισραηλινό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το έργο σε επίπεδο συνεργασίας», λέει ο Δρ Elyakim Kassel, συντονιστής του έργου AQUASUN και Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη Solaris Synergy.

Όσον αφορά το κόστος, οι προγραμματιστές κατάφεραν να κατεβάσουν το κοστολογικό επίπεδο που συνδέεται με την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής με δύο τρόπους. Πρώτα μείωσαν την ποσότητα των ηλιακών κυττάρων που χρησιμοποιούνται, χάρη σε ένα σύστημα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, που βασίζεται σε καθρέπτες, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την ποσότητα της ενέργειας που παράγεται.

Δεύτερον, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα δημιουργικό σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί το νερό, πάνω στο οποίο πλέουν τα ηλιακά πάνελ. Χάρη σε αυτή την αποδοτική μέθοδο ψύξης, το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλιακά κύτταρα πυριτίου, τα οποία τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με την υπερθέρμανση και πρέπει να ψύχονται προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει σωστά, σε αντίθεση με τα τυπικά, ακριβότερο κύτταρα.

Ο συγκεκριμένος τύπος ηλιακών κυττάρων χρησιμοποιούνται, επίσης, επιτρέπει υψηλότερη απόδοση από ό, τι τα κανονικά, επιτυγχάνοντας τόσο αύξηση της αξιοπιστίας όσο και μείωση του κόστους.

Με σκοπό να καταστεί η τεχνολογία αυτή αποτελεσματική και έτοιμη για την αγορά, το σύστημα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε σε μια ηλιακή πλατφόρμα, είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τόσες πανομοιότυπες ηλιακές κυψέλες, όσες είναι αναγκαίας για την επιθυμητή ονομαστική ισχύ. Κάθε κυψέλη παράγει το σταθερό ποσό των 200 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας με την απλή προσθήκη περισσότερων κυψελών στην εγκατάσταση.

Η ομάδα εργάστηκε επίσης για την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τεχνολογίας αυτής. Λειτουργεί στην πραγματικότητα ως επιφάνεια αναπνοής, μέσω της οποίας το οξυγόνο μπορεί να διεισδύσει στο νερό. Η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει την επίτευξη επαρκούς οξυγόνου για τη διατήρηση της υποβρύχιας ζωής των φυτών και των ζώων. Ο Δρ Kassel προσθέτει: «Ένας από τους στόχους της φάσης υλοποίησης είναι να παρακολουθήσουμε στενά τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της νέας τεχνολογίας για το περιβάλλον με την βοήθεια των ειδικών», πάντως «τα αποτελέσματα που προέκυψαν από μια προκαταρκτική μελέτη δε δείχνουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα του νερού, στη χλωρίδα, ή στην πανίδα. Οι επιλογές των πρώτων υλών μας γίνονταν πάντα με τη μέριμνα αυτή.

πηγή enenrgypress.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!