tromaktiko: Χάρτης Χιονόστρωσης Αθηνών και Προαστίων

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χάρτης Χιονόστρωσης Αθηνών και Προαστίων



Χιονόνερο και Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στον νομό Αττικής...
στα ημι-ορεινά και ορεινά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αττικής. Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών θα σημειώνονται χιονόνερο και χιονοπτώσεις όλη την ημέρα κατά τόπους έντονες σε υψόμετρα άνω των 200μ . Δεν αποκλείεται μερικές περιοχές του νομού να δουν αρχικά χιονοχάλαζο πριν την χιονόπτωση καθώς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα παγώσουν γρήγορα. Η χιονόστρωση είναι πολύ πιθανή από τα 100μ και πάνω. Η θερμοκρασία από -1c Ελάχιστη στα βορειότερα τμήματα τη νύχτα έως 3c στο κέντρο της πόλης το μεσημέρι.

Μελλίσια-Βριλλήσια
Πυκνές χιονοπτωσεις,και ανά περιόδους χιονοθύελλες λόγο των σφοδρών ανέμων που θα επικρατούν σε όλο το λεκανοπέδιο. Χιονόστρωση από 15-20 εκατοστά  που θα αυξάνονται όσο ανεβαίνει το υψόμετρο.


Μαρούσι-Πεύκη
Ίδιες συνθήκες με τα Μελλίσια και Βριλήσσια. Χιονόστρωση 10-15 εκατοστό που θα αυξάνονται προς το ΚΑΤ και πάνω. Θερμοκρασία από -1 εώς 1c


Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο
Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα Τρίτης όπου δειλά δειλά θα κάνουν την εμφάνισή τους νυφάδες. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει χιονόπτωση που κατά διαστήματα θα είναι έντονη. Από το μεσημέρι λόγω της μέγιστης θερμοκρασίας που θα φτάσει τους 5 βαθμούς τα φαινόμενα χιονόπτωσης θα περιοριστούν στα ψηλότερα σημεία της περιοχής  (παράδειγμα Όρος Μερέντα).

Όμως από το απόγευμα αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας επειδή θα αρχίσει να φτάνει στην περιοχή της Αττικής η ψυχρότερη αέρια μάζα με θερμοκρασία -10 βαθμών σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων. Από εκείνη την ώρα και μετά αναμένεται να αρχίσει η κύρια φάση των φαινομένων για την περιοχή. Έτσι, ξημερώματα Τετάρτης πλέον θα αρχίσει να σημειώνεται χιονόστρωση στην περιοχή όπου καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας θα συνεχίζεται. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 - 4 βαθμούς το μεσημέρι ενώ όπως προαναφέρθηκε θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί  η κατάσταση την τελευταία στιγμή υπάρχει περίπτωση χιονόστρωση να ξεκινήσει και νωρίς το πρωί της Τρίτης. Όμως δεν θα είναι κάτι ουσιαστικό αφού κατά τηςν διάρκεια της ημέρας προς το μεσημέρι θα πιάσει η περιοχή την μέγιστη θερμοκρασία των 5 - 6 βαθμών.
Δεν μπορώ να προβλέψω με ακρίβεια τα εκατοστά χιονόστρωσης όμως πιστεύω ότι θα κυμαίνονται από 10 - 15 cm.


Ηλιούπολη
Έναρξη των φαινομένων περίπου τα ξημερώματα της Τρίτης. Ασθενούς εως μέτριας έντασης φαινόμενα κατά τη διάρκεια του πρωινού εως και το μεσημέρι. Από το μεσημέρι, εκ νέου επιδείνωση με κατά διαστήματα έντονα φαινόμενα εως τα ξημερώματα-πρωί της Τετάρτης. Αρκετά μεγάλη πιθανότητα χιονόστρωσης κυρίως στις περιοχές με υψόμετρο από 100μ. και πάνω που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού.



Νέο Hράκλειο
H Καθαρά Δευτέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και ψιχάλισμα,μέχρι της πρώτες μεσήβρινες ώρες θα έχουμε βροχή ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία αυτό θα μετατρέπεται σε χιονόνερο,όλα αυτά μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα.
Οι πρώτες ώρες της Τρίτης με την απότομη αύξηση του ανέμου και την περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας θα δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για έναρξη χιονόπτωσης σε μόρφη χιονοθύελλας, πιθανότητα στο ξεκίνημα
των φαινομένων να έχουμε ηλεκτρικά και πτώση χιονόλυτου και άμεσως μετά έναρξη δυνατής χιονόπτωσης.
Έτσι θα κυλήσει η νύχτα με διαστηματα εξάρσεων κατά περιόδους μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης που θα υπάρξει
κάποια πρόσκαιρη ύφεση στα φαινόμενα τα οποία όμως θα επιστρέψουν με νέα έξαρση τους μέχρι την Τεταρτη,με το πέρασμα της ώρας και μέσα στην νύχτα θα εξασθενήσουν χωρίς να αποκλείεται και κάποια παράταση τους.
Το ύψος της χιονόστρωσης το περιμένω από 20cm< και επάνω.

Τα ξημερώματα τις Τρίτης θα έχουμε πιθανόν χιονόνερο με διαδοχικά κύματα χιονιού. Προχωρώντας η μέρα το χιονόνερο θα μετατραπεί σε Χιόνι και λόγο δυνατόν ανέμων θα εκδηλωθεί χιονοθύελλα ιδιαίτερα το μεσημέρι , το απόγευμα και το βράδυ. Εκτιμώ πως με την έναρξη τις χιονοθύελλας θα αρχίζει το χιόνι να πιάνει σε διάφορα σημεία ( να το στρώνει ) έως το βράδυ θα το έχει στρώσει αρκετά , δεν θ αναφέρω εκατοστά διότι αυτό είναι δύσκολο να το προσδιορίσω. Τέλος οι χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν και τη Τετάρτη με μικρότερη ένταση λόγο μείωσης τις εντάσεως των ανέμων και των φαινομένων.  Το απόγευμα και το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.


Κολωνός-Σεπόλια
Η Καθαρά Δευτέρα θα είναι συννεφιασμένη με ασθενείς βροχές, ως νωρίς το μεσημέρι, που τα φαινόμενα μέχρι και το τέλος της ημέρας, θα κυλήσουν με μέτρια ένταση ( κατά περιόδους ξεσπάσματα). Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση.
Από τις πρώτες ώρες της Τρίτης θα έχουμε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιονόνερο εως τα ξημερώματα, που μέχρι το πρωί θα έχει μετατραπεί σε χιόνι. Το μεσημέρι θα υπάρχει έξαρση των φαινομένων με πιθανή χιονοθύελλα λόγω των ισχυρών ανέμων και έτσι θα κυλήσει και η Τρίτη εως το πέρας της ημέρας, με πρόσκαιρη ύφεση αργά το απόγευμα.
Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ασθενή ένταση μέχρι νωρίς το μεσημέρι, όπου θα σταματήσουν.
Εκτιμώ πως από το μεσημέρι της Τρίτης και με την έναρξη των έντονων φαινομένων θα πιάσει χιόνι σε δέντρα-αυτοκίνητα και σε γνωστές επιφάνειες. Θεωρώ δύσκολη την ολική χιονόστρωση  στην περιοχή, αλλά δεν αποκλείω 1-2 εκ. στο δρόμο αν ευνοηθεί η περιοχή υετικά από αργά το απόγευμα της Τρίτης.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

1. Ο παραπάνω χάρτης αναφέρει ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ και ΟΧΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ.
2. Οι διακεκομμένες κίτρινες γραμμές των 0 έως 3cm αφορούν την περιοχή όπου ενδέχεται έστω και με λίγες πιθανότητες να υπάρξουν τοπικές χιονοστρώσεις από 0 έως 3cm (κυρίως το βράδυ της Τρίτης).
3. Οι πιθανότητες των 3 κατηγοριών για χιονόστρωση είναι αρκετά μεγάλες έως σίγουρες ειδικά σε περιοχές άνω των 100μ.






http://www.meteoclub.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!