tromaktiko: Καλές Συγκοινωνίες, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Νησιών μας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Καλές Συγκοινωνίες, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Νησιών μας



Οι συγκοινωνίες είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά μας, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας και της γεωγραφικής...
κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των Νησιών του Αρχιπελάγους με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η εξασφάλιση ενός αξιόπιστου δικτύου ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων σε συχνότητα, ποιότητα και κόστος, που θα εξυπηρετεί ικανοποιητικά τις μεταφορικές ανάγκες των κατοίκων, των επισκεπτών και των αγαθών των περιοχών μας.

Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, και για περίπου 40 μέρες η Σάμος , η Ικαρία και οι Φούρνοι έχουν μόνο 3 φορές ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πειραιά, με ένα από τα πιο παλιά και αργά πλοία του Ελληνικού στόλου ( Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ), λόγω του ετήσιου ελέγχου του πλοίου που τους εξυπηρετεί. Και φυσικά το πρόβλημα της καλοκαιρινής περιόδου παραμένει, αφού ένα και μοναδικό πλοίο που προσεγγίζει 5 φορές την εβδομάδα από το Πειραιά τα Νησιά του Νομού Σάμου δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Τα αποτελέσματα είναι σοβαρά κυρίως για τις τοπικές οικονομίες των Νησιών μας και τα υποβαθμίζει σαν Τουριστικό Προορισμό.

Από την άλλη θεωρούμε αυτονόητο την ανάγκη βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Νησιών μας μέσα στην ίδια μας τη Περιφέρεια. Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα σύγχρονο, ασφαλές, γρήγορο και προσιτό στις τιμές πλοίο, που θα ενώνει τα Νησιά μεταξύ τους κάθε δεύτερη μέρα. Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην μετακίνηση και τουριστική επισκεψημότητα των μόνιμων κατοίκων των Νησιών μεταξύ τους, στην ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και δραστηριοτήτων, στη συνεργασία των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, στη διεύρυνση της επιχειρηματικότητας που και αυτά με τη σειρά τους σφυρηλατούν τη διαμόρφωση μιας Περιφερειακής συνείδησης και συμπεριφοράς των κατοίκων, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Θεωρούμε επίσης συνταγματικό δικαίωμά των πολιτών των Νησιών μας, και υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίζει, την επιδίωξη για ασφαλείς, σύγχρονες, προσιτές οικονομικά και λειτουργικά, ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Νησιών της Περιφέρειας με την Κρήτη, τη Ρόδο, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Καβάλα, σε συχνότητα και ποιότητα ανάλογη των πραγματικών αναγκών μας, με την εγγύηση του κράτους αλλά και της Αυτοδιοίκησης.

Οι αεροπορικές συνδέσεις των Νησιών μεταξύ τους και όλων μαζί με την έδρα της Περιφέρειας τη Λέσβο, επιβάλλεται να λειτουργούν σε πάγια και θεσμοθετημένη βάση, με συχνά δρομολόγια, με μεγάλα και ασφαλή αεροπλάνα, για να καλύπτουν και αυτά με τη σειρά τους, τις μεταφορικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας.

Στα πλαίσια των ειδικών πολιτικών για τη «Νησιωτικότητα», θεωρούμε απαραίτητη την εξειδίκευση και την εφαρμογή της έννοιας του «μεταφορικού ισοδύναμου», που θα συμβάλλει στη μείωση του ακτοπλοϊκού κόστους και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης αλλά και για τη μείωση του κόστους μετακίνησης για όλους τους κατοίκους του Αρχιπελάγους. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο επιδότησης μέσω κοινοτικών πόρων του κόστους μεταφοράς στα νησιά, έτσι ώστε οι νησιώτες ν’ απολαμβάνουν μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που το απολαμβάνουν οι κάτοικοι της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας.

Και βέβαια η Ε.Ε είναι υποχρεωμένη, μέσω του Ταμείου Συνοχής και των άλλων Διαρθρωτικών Ταμείων, να δίνει προτεραιότητα σε πολιτικές ενίσχυσης της διασύνδεσης των Νησιωτικών περιοχών και στην εξάλειψη των ανισοτήτων που προκύπτουν. Αυτή της η υποχρέωση εκπορεύεται, περιγράφεται και αναφέρεται στα άρθρα 220 και 246 της συνταγματικής ευρωπαϊκής χάρτας για τη δημιουργία της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου.

Το μέλλον έφτασε και δεν μπορεί να περιμένει. Το Αιγαίο αλλάζει σελίδα, συμβάλουμε και παλεύουμε όλοι μαζί, για μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, κάνοντας πράξη τα οράματά μας.

Μανόλης Βασιλειάς ,
Περιφερειακός Σύμβουλος Ενότητας Σάμου.




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!