Για να το θέσουμε πιο απλά: όταν κάνουμε ποδήλατο, χορό, pilates ή όποια άλλη φυσική δραστηριότητα, στην ουσία το σώμα μας καταγράφει στη μνήμη του τις απαραίτητες κινήσεις που χρειάζεται για να εκτελέσουμε άρτια την άσκηση. Όταν κατακτήσει την τεχνική αυτή, η κίνηση γίνεται πια αυτόματα. Για αυτό, άλλωστε, ο χρόνος για να εκτελέσουμε ξανά μια άσκηση μετά από καιρό είναι πολύ λιγότερος από το χρόνο που χρειάστηκε για να τη μάθουμε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ William Kraemer, “η μνήμη του σώματος (muscle memory) προέρχεται από την ικανότητά του, όχι να εκτελεί μόνο μια κίνηση, αλλά και να επιδιορθώνει τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό και να τον χτίζει από την αρχή”. Αυτή, άλλωστε, η γνώση είναι που μας επιτρέπει να ανακάμψουμε γρηγορότερα μετά από έναν τραυματισμό, μια χειρουργική επέμβαση ή μετά από την εγκυμοσύνη μας. Για τους χορευτές, αυτό είναι ευκολότερο, καθώς η γνώση για μια χορογραφία είναι καταγεγραμμένη στους μύες και τα οστά τους.
Πώς γίνεται αυτό;
Μόλις εκτελούμε μια κίνηση, αυτόματα κινητοποιούμε τους νεύρωνες στους μύες μας, που με τη σειρά τους στέλνουν μηνύματα στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, έτσι ώστε να γνωρίζει ποιο μυ να κινητοποιήσει στη συνέχεια. Αυτή η συνεχής επικοινωνία του εγκεφάλου μέσω του νευρικού συστήματος που κάνει πολλές από τις κινήσεις μας αυτόματες είναι η μνήμη του σώματός μας.