tromaktiko: Ανακύκλωση κατσιγάρων για λίπανση ελαιώνων από το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ανακύκλωση κατσιγάρων για λίπανση ελαιώνων από το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων



Μια φθηνή, και άκρως αποτελεσματική, μέθοδο αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων (των γνωστών κατσίγαρων)... εφαρμόζει την τελευταία πενταετία το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων σε ελαιώνα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του.

Πρόκειται για την αξιοποίηση των κατσιγάρων για την λίπανση των ελαιοδέντρων, μέθοδος η οποία παρουσιάστηκε και στην πράξη στην διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 31/3 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου .

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ.Κώστας Χαρτζουλάκης, τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων αντί να συγκεντρώνονται στις εξατμισοδεξαμενές ή – παρανομώντας – να ρίχνονται σε ποτάμια και ρυάκια, μπορούν να συγκεντρώνονται σε δεξαμενές και

«αφού παραμείνουν επί μια ημέρα, την επομένη , πριν γίνει η οξείδωση των πολυφαινολών και του οργανικού φορτίου, μπορούν να μεταφέρονται με βυτίο και τρακτέρ στον ελαιώνα.
Εκεί αφού θα έχει γίνει ανάλυση των αναγκών του εδάφους και οι σχετικοί υπολογισμοί, θα διασκορπίζονται τα υγρά απόβλητα στα ελαιόδεντρα σε καθορισμένες ποσότητες.»

Όπως επισημαίνει ο κ.Χαρτζουλάκης, αυτό μπορεί να γίνει στην διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τρείς έως πέντε φορές , ενώ σε ότι αφορά στο κόστος αυτό «είναι λιγότερο από ένα λεπτό ανα κιλό ελαιοκάρπου».

Σύμφωνα με τις έρευνες του Ινσιτούτου, τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα χρειαστεί να λιπάνουν τους ελαιώνες τους με κάλιο

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή της μεθόδου με την διοχέτευση στον ελαιώνα μόνο των ποσοτήτων κατσιγάρων που κρίνονται αναγκαίες βάση των εδαφικών αναλύσεων και της ηλικίας των δένδρων.
Ίσως το πλέον σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με την πρακτική έρευνα του Ινστιτούτου τα υγρά απόβλητα ενός μέσου ελαιουργείου, που σίγουρα δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα, επαρκούν για να λιπάνουν περίπου 40 στρέμματα ελαιώνων.

Flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!