tromaktiko: Στους 50 βαθμούς κελσίου η Αθήνα τα επόμενα χρόνια

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Στους 50 βαθμούς κελσίου η Αθήνα τα επόμενα χρόνια



Oλέθριες συνέπειες από την υπερκατανάλωση νερού, την μείωση των βροχοπτώσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλεί στην λεκάνη της Μεσογείου ...
η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών ενώ οι όλο και συχνότερες περίοδοι ξηρασίας στην υποσαχάρια Αφρική εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της λαθρομετανάστευσης.
Η θερμοκρασία στην Αθήνα μπορεί να σκαρφαλώσει στους 50 βαθμούς σε λίγα χρόνια, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά ένα μέτρο και οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες και τον τουρισμό θα είναι μη αναστρέψιμες, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Λάλας εκπρόσωπος της χώρας μας για το κλίμα και σύμβουλος της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη.
Τις βιβλικές καταστροφές που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο περιβάλλον, περιέγραψαν αναλυτικά εκπρόσωποι από 13 Μεσογειακές χώρες κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και αποσκοπεί στην αφύπνιση των μικρών κρατών απέναντι στον Αρμαγεδώνα του κλίματος.
Υπέρμαχη της ιδέας για την συγκρότηση ομάδας Μεσογειακών κρατών, μικρών και μεγάλων που θα δει από κοινού τα θέματα του κλίματος και θα πρωτοσταστήσει στα διεθνή φόρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εμφανίζεται η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, προτείνοντας συστηματική προσπάθεια σε δράσεις προσαρμογής στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής.
Μικρό το καλάθι και για το Κανκούν
Ένα χρόνο μετά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης όπου συνάφθηκε η πολιτική δέσμευση να μην ξεπεράσει η θερμοκρασία του πλανήτη τους 2 βαθμούς κελσίου τα επόμενα χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα προσέρχεται σε ένα δεύτερο ραντεβού τον προσεχή Δεκέμβριο στο Κανκούν στο Μεξικό.
Όμως και σε αυτή την συνάντηση οι συμμετέχοντες πηγαίνουν κρατώντας μικρό καλάθι. Ο κ. Λάλας εκτιμά ότι τα μηνύματα για τις νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι θετικά και επισημαίνει ότι κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο 2012 που εκπνέει το πρωτόκολλο του Κιότο χωρίς να υπάρχει συνέχεια.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα κλιματικής δράσης κυρίας Κόνι Χέδεγκορ, «οι προσδοκίες για την Μεξικανική Σύνοδο είναι πιο μετριοπαθείς σε σχέση με την περσινή διάσκεψη και το Κανκούν είναι απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα στη σύναψη περιεκτικής και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα».
Την δική του εκτίμηση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων εξέφρασε κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο πρώην επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας. Όπως είπε, η διεθνής συμφωνία δυναμιτίζεται από την αδράνεια των ΗΠΑ ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία μεταξύ των Μεσογειακών χωρών, οι οποίες θα πρέπει να βρουν μια κοινή συνισταμένη στους διαφορετικούς στόχους που έχει η κάθε μία χωριστά.
Μεγάλο αγκάθι για την εκπλήρωση των στόχων, παραμένει η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων και μάλιστα σε εποχές ύφεσης και μεγάλης οικονομικής αστάθειας.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εμφανίζεται διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει αντίστοιχες δράσεις αν και όπως τονίζουν εκπρόσωποί της θα χρειαστεί η κάθε χώρα να καταρτίσει το δικό της πλάνο επενδύσεων. Υπολογίζεται ότι η ΕΤΕπ θα αυξήσει το ύψος των επενδύσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ποσοστό 25% των ετήσιων χρηματοδοτήσεων.

http://www.protothema.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!