tromaktiko: Οι Ισραηλινοί τιμούν Έλληνα ΄Ηρωα

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Οι Ισραηλινοί τιμούν Έλληνα ΄Ηρωα



Από τους κορυφαίους μαχητές στην Ανεξαρτησία του κράτους του Ισραήλ... Την Τρίτη 3 Μαΐου 2011, στις 11.00 στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Χαρ Χέρτσελ στην Ιερουσαλήμ, παρουσία επισήμων, θα γίνει τελετή αποκαλυπτηρίων του μνήματος του Ιωσήφ Λαχανά που σκοτώθηκε το 1948, στη μάχη της Τζενίν, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Ο Ιωσήφ Λαχανάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1924 και μετανάστευσε παράνομα στη Παλαιστίνη το 1945. Επειδή ήταν μόνος στο Ισραήλ, ο στρατός δε γνώριζε παραπάνω στοιχεία του. Έτσι, όταν σκοτώθηκε, θάφτηκε στο Χαρ Χέρτσελ στην Ιερουσαλήμ και στο μνήμα του υπήρχε μόνο το όνομά του. Ο στρατός συνέχισε να ψάχνει τα στοιχεία του με σκοπό να του φτιάξει ένα κανονικό μνήμα. Τα τελευταία χρόνια, με προσπάθεια της Ντορίτ Πέρρυ και με τη συμμετοχή του Ιακώβ Σιμπή, βρέθηκαν τα στοιχεία του.
Κατά τα φαινόμενα, ο Ιωσήφ Λαχανάς πριν μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη, είχε πολεμήσει με τους αντάρτες του ΕΑΜ στα βουνά της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο χωριό Χώσεψη, στην περιοχή Τζουμέρκων της Άρτας. Μαζί του πολέμησαν και άλλοι Εβραίοι όπως ο γιατρός Λάζαρος Ελιέζερ, ο Σαμπάς Ιωσούλας (αργότερα αντιδήμαρχος Άρτας επί Δημαρχίας Παπαβασιλείου), ο Ζακάρ Μεναχέμ και ο Ιωάννης (Τζάνι) Χατζής, ο επονομαζόμενος «Σκουφάς», όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσιλιγιάννης στο βιβλίο του "Η Εβραϊκή Κοινότητα της Άρτας", έκδοση ΚΙΣ








http://kranosgr.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!