tromaktiko: Επιφυλάξεις για την εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο.....

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Επιφυλάξεις για την εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο.....



Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ.Καρτάλης δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός για την εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ή το Ιόνιο... αναφέροντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί στην πράξη η Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη, με την οποία επιβάλλει, μεταξύ άλλων, την ασφάλιση αστικής ευθύνης της εξορυκτικής δραστηριότητας έτσι ώστε να καταβάλλονται αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Καρτάλης αυτό το ενδεχόμενο είναι μικρό όταν μιλάμε για στερεά ορυκτά, όταν όμως μιλάμε για υποθαλάσσια κοιτάσματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να σημειωθεί ότι η Οδηγία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με Προεδρικό Διάταγμα.

Επίσης, ο κ. Καρτάλης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας τόνισε ακόμη ότι η ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, τονίζοντας ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση των επενδύσεων στη χώρα μας είναι της γραφειοκρατίας που υπάρχει, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού και οι αδυναμίες της διοίκησης.

Σε όσες περιπτώσεις, πρόσθεσε, τηρήθηκε η περιβαλλοντική νομοθεσία, οι επενδύσεις προχώρησαν με ικανοποιητική ταχύτητα. Στις λοιπές περιπτώσεις, υπήρξαν καθυστερήσεις ή και ματαίωση των επενδύσεων, αναφέροντας για παράδειγμα την εκτροπή του Αχελώου και τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καρτάλης τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, μοναδικά σε ορισμένες περιπτώσεις και χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη χρήση του ορυκτού πλούτου, ώστε να γίνει μοχλός αειφόρου ανάπτυξης. Τα χρόνια προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοποίησή του είναι αποτελούν η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Τέλος, η Πολιτεία, κατέληξε η κ. Καραβασίλη (εκπρόσωπος των οικολόγων Πράσινω) οφείλει να αποτιμήσει όλες τις παραμέτρους, θετικές και αρνητικές, να αναδείξει και να υποδείξει τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έναντι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, να αναλάβει τη θεσμοθέτηση ενός διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες.


www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!