tromaktiko: Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί Βούλγαροι καταφεύγουν σε καταστήματα με αντίκες για να πουλήσουν παλιά αντικείμενα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί Βούλγαροι καταφεύγουν σε καταστήματα με αντίκες για να πουλήσουν παλιά αντικείμενα



Η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς Βούλγαρους στις πόρτες των καταστημάτων με αντίκες, στα οποία πουλούν παλιά αντικείμενά τους για να εξασφαλίσουν χρήματα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Έχω εδώ ένα παλιό αντικείμενο, μπορείς να μου δώσεις χρήματα για να πληρώσω το λογαριασμό για το ηλεκτρικό ρεύμα;», είναι η ερώτηση την οποία δέχεται ολοένα και συχνότερα η ιδιοκτήτρια καταστήματος με αντίκες στην πόλη Μπουργκάς, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, Γιάνα Κορούντσεβα.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα «ξεθάβουν» ασημένια νομίσματα, καρτ-ποστάλ, παλιά σίδερα για τα ρούχα, κιάλια και εργαλεία, με την ελπίδα να λάβουν χρήματα για να καλύψουν οικογενειακά έξοδα, ανέφερε η κ. Κορούντσεβα στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, BTA.

«Υπάρχουν πελάτες που προσφέρουν σύμβολα και σουβενίρ από την περίοδο του κομμουνισμού, τα οποία δεν έχουν καμία αξία και προσδοκούν να πάρουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Οι άνθρωποι είναι πιεστικοί και ζητούν 100 λέβα για ένα αντικείμενο, που δεν μπορώ να πουλήσω ούτε για 30 λέβα. Πραγματικά, πολύτιμα παλιά αντικείμενα βρίσκονται πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

Οι έμποροι μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικούς καταλόγους στο Διαδίκτυο για να ελέγξουν την αυθεντικότητα των αντικειμένων, τόνισε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος με αντίκες.

Η 35χρονη Γιάνα Κορούντσεβα ξεκίνησε από τα μαθητικά της χρόνια να συλλέγει με πάθος παλιά αντικείμενα, κυρίως συλλογές με πίνακες ζωγραφικής, σερβίτσια τσαγιού, δείπνου και αναμνηστικά, που κληρονόμησε από τους προγόνους της και σταδιακά άρχισε να διευρύνει την οικογενειακή συλλογή.

«Όταν πλέον δεν υπήρχε χώρος για τα αντικείμενα στο σπίτι, αποφάσισα να ανοίξω ένα κατάστημα με αντίκες. Άρχισα να πουλώ τα αντικείμενά μου», είπε. Στη συνέχεια, άρχισε να αγοράζει αντικείμενα από άλλους και σήμερα έχει ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια στο χώρο.

Οι καλύτεροι και οι πιο τακτικοί πελάτες της είναι Ρώσοι. «Για παράδειγμα, αναζητούν ακριβά ρωσικά αντικείμενα, τα οποία είχαν εξαχθεί από τη Ρωσία πριν από πολλά χρόνια. Οι Ρώσοι αγοράζουν ό,τι είναι ρωσικό και ακριβό», σημειώνει. Τα βασιλικά αντικείμενα, κυρίως της περιόδου (1879-1886) είναι τα σπανιότερα και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και ακολουθούν αντικείμενα της κομμουνιστικής περιόδου (1944-1989).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!