tromaktiko: Αίγυπτος: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητεί να σταματήσει η δίκη ενός μπλόγκερ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αίγυπτος: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητεί να σταματήσει η δίκη ενός μπλόγκερ



Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τον αιγυπτιακό στρατό να ακυρωθεί η δίκη ενός μπλόγκερ ο οποίος κατηγορείται ότι προσέβαλε τον στρατιωτικό θεσμό.

Ο Μάικελ Νάμπιλ ενδέχεται να τιμωρηθεί με έως και τρία χρόνια φυλάκιση για "προσβολή του στρατού", ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Η απόφαση του δικαστηρίου, που αναμενόταν να βγει σήμερα, αναβλήθηκε για την Κυριακή, σύμφωνα με έναν δικηγόρο.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους δίκη στην Αίγυπτο από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας του Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο στρατός "θα πρέπει να αποσύρει όλες τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του εξαιτίας των σχολίων του που ανέβασε στο Διαδίκτυο με τα οποία επικρίνει τον στρατιωτικό μηχανισμό", προσθέτει η HRW.

"Αυτή η δίκη δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο την περίοδο που η Αίγυπτος προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις βιαιότητες που σημειώθηκαν την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο Μουμπάρακ", επισημαίνει η υπεύθυνη του HRW για τη Βόρεια Αφρική Σάρα Λία Ουίτσον.

Η στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε το νεαρό μπλόγκερ στις 28 Μαρτίου αφού ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook κάποια επικριτικά για το στρατό σχόλια, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρυσι ο μπλόγκερ είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση για αποκάλυψη "στρατιωτικών μυστικών" επειδή είχε ανεβάσει συμβουλές για τη στρατολογία. Ο στρατός, που έχει υποσχεθεί να μεταβιβάσει την εξουσία σε μία πολιτική κυβέρνηση πριν το τέλος της χρονιάς, δέχεται τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες επικρίσεις από τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!