tromaktiko: Η αναγέννηση της Γκράβας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η αναγέννηση της Γκράβας



Ανάπλαση του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, της περίφημης Γκράβας στο Γαλάτσι, μελετάει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου.



Τα σχολεία του συγκροτήματος επί του παρόντος έχουν εκσυγχρονιστεί μόνο ψηφιακά, με την τοποθέτηση σύγχρονων υπολογιστών και διαδικτυακών πινάκων στις σχολικές αίθουσες. Κατά τα άλλα πληρούν τις προδιαγραφές ενός μαθητικού γκέτο, όπως χαρακτηριζόταν πάντα από την σχολική κοινότητα και τους περιοίκους, που έστελναν τα παιδιά τους εκεί.

Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, είχε σήμερα, Πέμπτη, συνάντηση με το δήμαρχο της Αθήνας κ. Γ. Καμίνη και τον δήμαρχο Γαλατσίου κ. Κυρ. Τσίρο για τα θέματα ανάπλασης του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας.

«Γκράβα στα αρβανίτικα σημαίνει χαράδρα. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι αυτό το σχολείο από "χαράδρα" να γίνει σχολείο "κορυφή"», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Πρόκειται για «το μεγαλύτερο συγκρότημα της χώρας με 4.000 παιδιά, 450 εκπαιδευτικούς και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: από νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΙΕΚ και ειδικό σχολείο», όπως παρατήρησε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Οπως είπε, για την αναγέννησή του προβλέπεται «μια μεγάλη και ολιστική παρέμβαση, αρχιτεκτονική και οικοδομική, που θα ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία και θα το κάνει ένα όμορφο, ζεστό, καθαρό, λειτουργικό σχολείο για τα παιδιά».

Ο στόχος είναι να αποτελέσουν τα σχολεία της Γκράβας πρότυπο ενεργειακής πολιτικής, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και παράλληλα πρότυπα ψηφιακά σχολεία.
«Θέλουμε το σχολείο να παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να φιλοξενεί δραστηριότητες» δήλωσε σχετικά ο κ. Καμίνης. «Το πρόβλημα της ασφάλειας πρώτα από όλα δημιουργείται από την ερήμωση» συνέχισε.

«Για όλα αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά, να ακούσουμε τη γνώμη τους γιατί έχουν πολλά να μας πουν και γιατί οι αλλαγές απευθύνονται σε αυτά. Όταν θα έχουμε τη μελέτη θα μπορούμε να έχουμε και τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που ακούμε με μεγάλη ευχαρίστηση είναι ότι τα λεφτά υπάρχουν» κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ο δήμαρχος Γαλατσίου δεσμεύθηκε ότι «αυτή την πρωτοβουλία θα τη στηρίξουμε ως δήμος» και εγγυήθηκε ότι «το σχολείο από γκέτο θα γίνει μια αξιόλογη σχολική μονάδα.



http://www.tovima.gr/society/article/?aid=395616
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!