tromaktiko: Το δημόσιο πανεπιστήμιο οδηγείται σε "στραγγαλισμό" υποστηρίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΑΠΘ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το δημόσιο πανεπιστήμιο οδηγείται σε "στραγγαλισμό" υποστηρίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΑΠΘ



Για διαδικασία «στραγγαλισμού» και «απορρύθμισης» του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, που προκαλεί ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους που θέτει η πολιτεία για την παιδεία, έκανε λόγο το διοικητικό συμβούλιο του...


Συλλόγου των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε, με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση και την 3ωρη στάση εργασίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, που κήρυξε η Ομοσπονδία.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΑΠΘ αποφάσισε να ζητήσει από το πρυτανικό συμβούλιο και την σύγκλητο να συζητήσουν το θέμα αναστολής του ιδρύματος, τουλάχιστον για μία μέρα, προκειμένου - με τον τρόπο αυτό - να καταστήσουν σαφές στην κοινωνία ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Οι πανεπιστημιακοί υποστήριξαν ότι οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του, καθώς οι σχολές και τα τμήματα αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Σημαντικότερο είναι το πρόβλημα στα νεότερα τμήματα (Κινηματογράφου, Θεάτρου και Χωροταξίας στη Βέροια) όπου δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις στα προγράμματα σπουδών, καθώς οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας στηρίζονται σε εκπαιδευτικό προσωπικό του διατάγματος 407, αλλά και στην έρευνα.
«Δεν χρηματοδοτείται καθόλου η έρευνα, τα προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί έχουν βαλτώσει εδώ και καιρό, ενώ ακυρώθηκαν και οι υποτροφίες του ΙΚΥ που χρηματοδοτούν του νέους ερευνητές» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.
Έθεσαν ως μείζονα προβλήματα τη μείωση προσωπικού των πανεπιστημίων, καθώς δεν προωθούνται οι διορισμοί μελών ΔΕΠ σε κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις (περίπου 100 στο ΑΠΘ και 500-600 πανελλαδικά), το πάγωμα των εξελίξεων μελών ΔΕΠ στην επόμενη βαθμίδα, τη μείωση των δαπανών για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του 407, την περικοπή ήδη κατά 30% των κεντρικών δαπανών του πανεπιστημίου και τη νέα επικείμενη περικοπή εντός του 2011, αλλά και την μη αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των πανεπιστημιακών από το 2004.
Εκ μέρους της "Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης" που συμμετέχει στον ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ, ο Παναγιώτης Γκλαβίνης δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια καλούνται να επιβιώσουν μόνα τους, εν μέσω κρίσης, και για αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα δικά τους μέσα, ενώ αναφέρθηκε και σε δύο "πληγές" του ΑΠΘ, που απορροφούν μεγάλα κονδύλια, την φοιτητική λέσχη και την κατασκήνωση της Καλάνδρας.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!