tromaktiko: Κυβέρνηση: Πανικός για έσοδα απο την Κινητή τηλεφωνία

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κυβέρνηση: Πανικός για έσοδα απο την Κινητή τηλεφωνία



Η Κυβέρνηση όταν θέλει να κλείσει μια τρύπα είτε το αυτοκίνητο θα χτυπήσει είτε την κινητή τηλεφωνία. Ήδη 40% είναι  η φορολογία στη κινητή τηλεφωνία ενώ τώρα προσπαθούν να αρμέξουν άλλα 270 εκατ. απο τις εταιρείες κάτι που στο τέλος πάλι οι καταναλωτές θα πληρώσουν...
Στραγγαλίζεται ο επιχειρηματικός τομέας λόγω της προσπάθειας που κάνει το Δημόσιο να βρει έσοδα, αδιακρίτως. Το τελευταίο διάστημα ειδικά, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο σχεδόν πανικοβλημένοι αναζητούν «αφρόνως» έσοδα σε μια απέλπιδα προσπάθεια για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας του ελλείμματος.Οι απανωτές έκτακτες εισφορές, η καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ, οι καθυστερημένες αποπληρωμές βεβαιωμένων οφειλών κ.λπ., είναι μερικές μόνο αιτίες που οδηγούν επιχειρήσεις στον αφανισμό.

Εξαίρεση του κανόνα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Εν προκειμένω, η ανανέωση/έκδοση νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας που προγραμματίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι, στόχο έχει την άντληση εσόδων, αγνοώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Το κράτος ζητεί εφάπαξ από τις τρεις επιχειρήσεις του χώρου 270 εκατ. ευρώ για ένα περιουσιακό στοιχείο που θα λειτουργήσει σε βάθος 15ετίας. Παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας κάνουν λόγο για καθαρό εκβιασμό των εταιρειών, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις ίδιες.

Μόλις πρόσφατα διασώθηκε από πιθανή χρεοκοπία η Wind Hellas, ενώ επί μία διετία οι πωλήσεις και τα κέρδη του κλάδου της κινητής μειώνονται ραγδαία. Το 2009 η αγορά υποχώρησε περισσότερο από 10%, πέρυσι κατά 20% και φέτος τα στοιχήματα που μπαίνουν είναι αν ο ρυθμός μείωσης των εσόδων θα είναι μονοψήφιος ή διψήφιος. Τέλος, οι εταιρείες προχωρούν σε περικοπές προσωπικού και εξόδων, όπως φάνηκε από την περίπτωση της Cosmote.

Πλειστηριασμός αδειών

Και ενώ η εικόνα χειροτερεύει, η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που θα κάνει πλειστηριασμό -σε μια προσπάθεια άντλησης όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων- για άδειες που λήγουν (το 2012). Παντού στην Ε.Ε. η ανανέωση των αδειών έγινε μέσω διαδικασίας καταβολής του εύλογου τιμήματος από τους ήδη υπάρχοντες παρόχους. Επιπλέον η σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα ένα χρόνο πριν από τη λήξη των αδειών (9/2012), δείχνει την αγωνία της για νέα έσοδα.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να δώσουμε τα 270 εκατ. στο Δημόσιο. Αλλά αυτό δεν είναι συνετό να γίνει εφάπαξ» παραδεχόταν στέλεχος της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, σημειώνοντας ότι η αφαίμαξη που προετοιμάζεται, σε μια περίοδο σπανιότητας των κεφαλαίων, θα «χτυπήσει» αργότερα στις προγραμματιζόμενες επενδύσεις. Προσθέτει ακόμη ότι ο κλάδος έχει «γονατίσει» ήδη μια φορά από αποφάσεις της κυβέρνησης, τόσο με το «γκρίζο» καθεστώς λειτουργίας των κεραιών όσο και με την επιβολή τελών χρήσης που ανάγουν την κινητή τηλεφωνία σε είδος πολυτελείας. Οι φόροι ανέρχονται στο 32% έως 38% του ύψους του λογαριασμού.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία ετοιμάζεται η όλη κίνηση είναι ότι σχεδιάζεται να ζητηθούν χρήματα ακόμη και από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για τις άδειες που κατέχουν και οι οποίες λήγουν στο 2016 ή το 2017. Η αιτιολογία είναι η πιθανή «επανακαλλιέργηση» φάσματος (refarming), που θα επιτρέψει την προσφορά νέων κινητών υπηρεσιών που δεν υπήρχαν την περίοδο 1998-2001, όταν οι εταιρείες αποκτούσαν το σχετικό φάσμα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως έφερε νέες υπηρεσίες, τις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς να καταβάλουν νέο αντίτιμο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!