επαρκώς στους πολίτες της αποφάσεις της 11ης και της 25ης Μαρτίου. Οι αποφάσεις αυτές, όπως αναφέρει, δεν παρέχουν ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ευρωζώνη οριστική απάντηση στο πρόβλημα της κρίσης. Επισημαίνει μάλιστα ότι παραμένει αναπάντητο το κεντρικό ερώτημα, πως θα υπερβεί η Ε.Ε. το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των περιφερειακών χωρών.
Ο Κώστας Σημίτης, θεωρεί κατόπιν τούτου ότι, για την Ελλάδα έμειναν εκκρεμή θέματα, απορίες και ασαφείς προοπτικές. Η Κυβέρνηση, αφήνει να εννοηθεί ότι, δεν ενημέρωσε την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να επικρατεί απ’ τη μια αδικαιολόγητη αισιοδοξία και από την άλλη καταθλιπτική απαισιοδοξία. Για τον πρώην πρωθυπουργό η Κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι Κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας», αφού δεν έχει πειστικό σχέδιο ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντάσεις και αμφιβολίες για τη θετική έκβαση της κρίσης. Επιρρίπτει ευθύνες εμμέσως στον Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι, εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου, έφυγαν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.
Εμμέσως δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μιας και κάτι τέτοιο μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βοήθειας από το νέο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Τεκμηριώνοντας αυτή την άποψη επισημαίνει ότι, η αναδιάρθρωση καθιερώθηκε από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας.
Τέλος, ο Κώστας Σημίτης, τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από τη κρίση. Εισάγοντας την έννοια της «συνευθύνης» των πολιτικών δυνάμεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
http://www.statesmen.gr/25877/politiki/%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9_08-04-2011.html