tromaktiko: Σοκ στους καταναλωτές η αύξηση επιτοκίου από τις Τράπεζες

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σοκ στους καταναλωτές η αύξηση επιτοκίου από τις Τράπεζες



Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, αντιτίθεται στην ανακοίνωση αλλά και στην απόφαση των Ελληνικών Εμπορικών Τραπεζών...
να εφαρμόσουν αυξήσεις των επιτοκίων στον τομέα των δανείων. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ,να αύξησε το επιτόκιο της κατά 0,25% αλλά η παράλληλη αύξηση των επιτοκίων των δανείων , που προχωρούν οι Ελληνικές Τράπεζες, η μία μετά την άλλη , θα ανατινάξει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, των αδύναμων νοικοκυριών, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προσπαθούν να ρυθμίσουν με το Ν.3869/2010 ,χρέη του παρελθόντος π,ου τους πνίγουν, θα τους ρίξουν ακόμα ποιο βαθιά στην αδυναμία αποπληρωμής, αλλά και θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής αναιμικής κατανάλωσης και απομάκρυνσης του ΄Ελληνα καταναλωτή από την αγορά ,με τραγική συνέπεια σε όλο το δίκτυο του Εμπορίου, της κινητικότητας της εργασίας και της ανάπτυξης. Σίγουρα θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο η μικρομεσαία επιχείρηση ,που βρίσκεται ένα βήμα πριν το "λουκέτο" σίγουρα θα χαθούν θέσεις απασχόλησης, σίγουρα περισσότεροι καταναλωτές θα μπουν στην φτώχεια.
Η Ε.Κ.Π.ΧΑΝ, νοιώθει ότι , η αύξηση των επιτοκίων από τις Ελληνικές Τράπεζες , σηματοδοτεί μια νέα εποχή ακριβότερου χρήματος,οι καταναλωτές δέχονται ένα ακόμα κτύπημα, στην οικονομική τους αδυναμία, λόγω μείωσης μισθών ,συντάξεων, αλλά και ανεξέλεγκτης ακρίβειας .Η αύξηση των επιτοκίων, σηματοδοτεί μια νέα εποχή ακριβότερου χρήματος, που έρχεται να συμπληρώσει και να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά, οι αδύναμοι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργείται έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, μη κινητικότητα των καταναλωτών ,αλλά και των αντιστοίχων παραγωγών πρωτογενούς τομέα και επιχειρήσεων,.
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις κάποιων Τραπεζών ,αυξάνονται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων "βασικό στεγαστικό κυμαινόμενο επιτόκιο", "βασικό στεγαστικό κυμαινόμενο plus", "βασικό επιδοτούμενο κυμαινόμενο plus", "κυμαινόμενο επιδοτούμενο δημοσίου". Επίσης των προσωπικών - καταναλωτικών δανείων και των ανακυκλούμενων πιστώσεων ιδιωτών, των αγορών, ανάληψης μετρητών και μεταφοράς υπολοίπου πιστωτικών καρτών καθώς και το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις.
Επειδή το χρήμα που "πουλάνε " σήμερα οι Τράπεζες είναι "ακριβό " η επιβαλλόμενη αύξηση θα το κάνει ακόμα ακριβότερο γιαυτό ζητάμε ,την παρέμβαση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Πολιτείας και ιδιαίτερα ,των Υπουργών Περιφεριφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού , κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Λούκας Κατσέλη.

Η Πρόεδρος
της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!