tromaktiko: Οι ΗΠΑ παραγγέλνουν το όπλο του ‘Robocop’…

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Οι ΗΠΑ παραγγέλνουν το όπλο του ‘Robocop’…



Το φουτουριστικό όπλο του Αμερικανικού Στρατού με την… τεχνολογία Judge Dredd, το ‘έξυπνο’ τυφέκιο XM-25...
τελικά προχωρά αφού η κατασκευάστρια ATK, που μέχρι σήμερα είχε ολοκληρώσει πέντε πρωτότυπα όπλα έλαβε συμβόλαιο αξίας $65.8 εκατομμυρίων για να προχωρήσει σε μαζική κατασκευή τπο όπλο.

Το XM-25 δουλεύει σαν ένα κανονικό τυφέκιο αλλά αντί να χρησιμοποιεί κανονικές σφαίρες πυροβολεί ειδικά μίνι εκρηκτικά βλήματα των 25 χιλιοστών που έχουν έναν πολύ ακριβή πυροκροτητή που είναι συνδεδεμένος με τα ηλεκτρονικά του όπλου.

Το όπλο ενσωματώνει ένα ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα σκόπευσης με θερμικά συστήματα και ένα σύστημα μέτρησης απόστασης με laser όπως και αισθητήρα θερμοκρασία και πίεσης αλλά και βαλλιστικό υπολογιστή. Αυτός επιτρέπει στον στρατιώτη να στοχεύσει και να ρυθμίσει τη βολή ώστε το βλήμα των 25 χιλιοστών να βρεθεί ακριβώς στο σημείο που πρέπει και να εκραγεί εκεί.

Έτσι ο σκοπευτής του ‘έξυπνου’ XM-25 μπορεί να πετύχει τον στόχο του που κρύβεται σε μια γωνία, σε χαρακώματα αλλά και πίσω από οχυρώσεις. Το βλήμα μπορεί να εκραγεί πάνω από τον στόχο ή μετά από μια γωνία έστω και αν υπάρχει εμπόδιο/α μπροστά του.

Για την ώρα ο “Δικαστής Dredd” μπορεί να βάλει το XM-25 πάνω στη μηχανή του αντί για το.. παλαιολιθικό Lawmaster. Στο μέλλον όπως έχει σχεδιαστεί με το πρόγραμμα ‘US Army Program Executive Office – Soldier’, θα αναπτυχθούν για το XM-25 και άλλοι τύπου πυρομαχικών που μπορεί να είναι βλήματα που περνούν μέσα από πόρτες, κεφαλές με δυνατότητα να ακινητοποιήσουν, κεφαλή που θα διαπερνά θωρακίσεις ή ακόμη και ελαστικές σφαίρες για συνθήκες ειρηνικές.

Μπορεί να υπάρξει και έκδοση που θα πυροβολεί ένα ‘σύννεφο’ από βλήματα σαν το CAWS ή ακόμη και να ρίχνει μια σειρά από μίνι βέλη με κινητή ενέργεια για βολή από απόσταση που θα καλύπτει μεγάλο πεδίο.

Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν δοκιμάζουν πέντε πρωτότυπα όπλα έχουν δώσει ήδη το παρατσούκλι “the Punisher” στο όπλο και υπάρχει θετική εντύπωση από τη χρήση. Γρήγορες και ακριβείς βολές κατά των Ταλιμπάν αλλά και μακρινές βολές είναι επιτυχημένες στις περισσότερες περιπτώσεις. Από την άλλη υπάρχουν κριτικές για το σύστημα της μπαταρίας που έχει το ίδιο μειονέκτημα με πολλά smartphone: δεν αλλάζει με καινούργιο και πρέπει να φορτιστεί πάνω στο όπλο. Η ATK θα το διορθώσει όσο προχωρά η τελική σχεδίαση.

Το νέο συμβόλαιο μηχανολογικής ολοκλήρωσης -engineering and manufacturing, θα έχει διάρκεια 30 μήνες…

http://www.gadgetfreak.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!