tromaktiko: Πέρασε τελικά το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πέρασε τελικά το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Δημοτικό Συμβούλιο



Με πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και των... μελών της Δημοτικής Παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη», συζητήθηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή του, για τον αγώνα του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των υπολοίπων Ελλήνων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στην εισήγησή του ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επεσήμανε ότι ενόψει της τραγικής Επετείου της 19ης Μαΐου είναι απαραίτητο το Δημοτικό Συμβούλιο της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης να πάρει ξεκάθαρη θέση και να συμπαρασταθεί με όποιο τρόπο μπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας, που διεπράχθη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την τραγική επέτειο της 19ης Μαΐου, συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού όπως και του Μικρασιατικού Ελληνισμού για την αναγνώριση της γενοκτονίας που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το Τουρκικό κράτος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα εναντίον των αδερφών μας οι οποίοι εκδιώχθηκαν με σφαγές και εξανδραποδισμούς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Τα γεγονότα της περιόδου εκείνης οδήγησαν στον αποδεκατισμό και τον αφανισμό του Ελληνισμού της «καθ ημάς» Ανατολής, μετά από υπερχιλιετή λαμπρή παρουσία και δημιουργία στους ιστορικούς εκείνους τόπους.

Η επιδιωκόμενη προσέγγιση του ελληνικού και του τουρκικού λαού δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην αναγνώριση από την σημερινή επίσημη Τουρκία αυτών των τραγικών ιστορικών γεγονότων, ως στοιχειώδους πράξης αυτοκριτικής που θα βοηθήσει στη θεμελίωση της ειρήνης και της καλής γειτονίας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!