tromaktiko: Ξύπνησε ηφαίστειο στη Χιλή – Μέχρι την Αργεντινή οι στάχτες

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ξύπνησε ηφαίστειο στη Χιλή – Μέχρι την Αργεντινή οι στάχτες



Σύννεφο στάχτης που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Πουέγουε στο νότιο τμήμα της Χιλής, τα ξημερώματα της Κυριακής (05/06) έφτασε και καλύπτει και τη γειτονική Αργεντινή.
Το ηφαίστειο, που ήταν...




 ανενεργό εδώ και μισό αιώνα, εξερράγη, όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό πρακτορείο, με αποτέλεσμα 3.500 κάτοικοι να εκκενώσουν την περιοχή.

Το ηφαιστειακό νέφος έφτασε μέχρι την πόλη Μπαριλός της Αργεντινής, που βρίσκεται περί τα 100 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο, με αποτέλεσμα το αναγκαστικό κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν δει να βγαίνει λάβα από το ηφαίστειο, αλλά μόνο ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μετρήσει δέκα σεισμικές μετρήσεις, 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και περίπου 100 μικρότερης έντασης.

Στο Μπαριλόκε, 100 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, το οποίο είχε καλυφθεί με ηφαιστειακή τέφρα το 2008 μετά την έκρηξη του Τσαϊτέν, οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι πρέπει να φορούν μάσκες και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

"Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Όλα έξω είναι άσπρα, είναι σαν να έχει χιονίσει", δήλωσε ένας από τους κατοίκους της πόλης.

Η Αργεντινή έστειλε στην περιοχή στρατιώτες για να μοιράσουν φίλτρα νερού και να βοηθήσουν στις μετακινήσεις.

Η ηφαιστειακή αλυσίδα της Χιλής με περίπου 2.000 ηφαίστεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ινδονησία. Περίπου 50 με 60 από τα ηφαίστεια αυτά έχουν ιστορικό εκρήξεων και άλλα 500 θεωρούνται ως εν δυνάμει ενεργά



cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!