tromaktiko: Στο «κόκκινο» η ηλιακή ακτινοβολία στην Κρήτη, χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Στο «κόκκινο» η ηλιακή ακτινοβολία στην Κρήτη, χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας



Σε πολύ υψηλά επίπεδα, που απαιτούν τη λήψη προστατευτικών μέτρων από τον ήλιο, θα βρίσκεται σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ο δείκτης υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας UV στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τον...
 προγνωστικό χάρτη που εκδίδει καθημερινά το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο δείκτης UV απο σήμερα το μεσημέρι, αλλά και την υπόλοιπη εβδομάδα, σε ολόκληρη την Κρήτη θα κυμαίνεται :

Πρωί και απόγευμα από 6 – 7 (υψηλός κίνδυνος)

Μεσημέρι από 10 – 10,6 (πολύ υψηλός κίνδυνος)

Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη ακτινοβολία καταγράφεται συνήθως στις 13:30 (με απόκλιση 2 ώρες), καθώς εκείνη την ώρα οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο κάθετες στο σημείο της Γης όπου βρισκόμαστε, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές που πλησιάζουμε στο θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου. Ο μέγιστος δείκτης ακτινοβολίας συνήθως καταγράφεται στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στον ήλιο, ακόμη και με αντηλιακό τις θερμές μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 λεπτά, ενώ η ομπρέλα της παραλίας περιορίζει μόλις κατά 40% τα επίπεδα ακτινοβολίας που δέχεται ο άνθρωπος.

Επίσης τονίζουν πως οι υψηλοί δείκτες προστασίας των αντηλιακών δε σημαίνουν απόλυτη προφύλαξη, παρά μόνο για 20 - 30 λεπτά. Το καλοκαίρι, τις ώρες 11 π.μ. με 4 μ.μ., δε θα πρέπει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο και οι ενήλικες να παίρνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης (αντηλιακά, γυαλιά, καπέλο κ.λπ.).

Οι επιπτώσεις στο δέρμα από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο ξεκινούν με οξύ ηλιακό έγκαυμα και μακροχρόνια και υπό προϋποθέσεις μπορεί αν εξελιχθούν σε φωτογήρανση, ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος, χειρότερη μορφή του οποίου είναι το γνωστό μελάνωμα.

Ο δείκτης πρόγνωσης ακτινοβολίας UV

Ο Δείκτης UV είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να φτάσει έως 10 ή 11.

Οι τιμές αυτές απαιτούν την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ο Δείκτης UV έχει μικρότερες τιμές και κατά συνέπεια είναι μικρότερος ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Επίσης η σημαντικότητα των βλαβερών αποτελεσμάτων της εξαρτάται όχι μόνο από την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο, αλλά και από το βαθμό ευαισθησίας του. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όσο πιο ανοιχτός είναι ο τύπος του δέρματός μας, για ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Δείκτης
<2.9: Χαμηλός: Δεν χρειάζεται προστασία.

3.0-5.9: Μέτριος: Χρήση καπέλου και αντηλιακού για μεγάλες χρονικά εκθέσεις. Αντηλιακό και προστασία για τα μικρά παιδιά.

6.0-7.9: Υψηλός: Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Έξτρα προστασία των μικρών παιδιών - μικρές χρονικά εκθέσεις.

8.0-10.9: Πολύ υψηλός Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδιών στη σκιά.

>1: Ακραίος Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδιών σε εσωτερικό χώρο.

flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!