tromaktiko: Στο Δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθούν και η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, ώστε να αποφασίσει ο Λαός

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στο Δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθούν και η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, ώστε να αποφασίσει ο Λαός



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας θα πρέπει να τεθούν στο Δημοψήφισμα του ερχόμενου φθινοπώρου.
Η όποια απόφαση του ελληνικού Λαού θα γίνει σεβαστή από όλους.
Ένα Δημοψήφισμα όμως,χωρίς να τεθούν ερωτήματα για την πραγματική αλλαγή του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας(κατάργηση ασυλίας βουλευτών-υπουργών,κατάργηση προνομίων βουλευτών,μείωση αριθμού ελλήνων βουλευτών,διαφάνεια κομμάτων-υποψηφίων)και για την πραγματική ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης(επιλογή ανώτατων Δικαστών όχι από την κυβέρνηση αλλά με δημοκρατική εκλογή,διαχωρισμός εκάστοτε κυβέρνησης από την Δικαιοσύνη)δεν θα έχει νόημα.
Επίσης,επιβάλεται στο Δημοψήφισμα να τεθούν ερωτήματα για την αλλαγή στο τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης,προς όφελος του πολίτη.Να πάψει επιτέλους να ταλαιπωρείται ο έλληνας πολίτης για τα αυτονόητα.
Τα περισσότερα από τα ανωτέρω δεν απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος,αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή(μείωση αριθμού βουλευτών,κατάργηση προνομίων βουλευτών,διαφάνεια κομμάτων-υποψηφίων,αλλαγή τρόπου λειτουργίας δημόσιας διοίκησης κ.α.).Άρα,αρκεί η ψήφιση νομοσχεδίου για τα περισσότερα.
Άρθρο 110 Σ:
1. Οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1,4 παράγραφοι 1,4 και 7,5 παράγραφοι 1 και 3,13 παράγραφος 1 και 26.
2. Η ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
3. Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
4. Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.
5. Κάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου αποψηφιστεί από τη Βουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.
6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!