tromaktiko: Γ.Μπαμπινιώτης : "Την Ελληνική γλώσσα και τα μάτια σας"

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Γ.Μπαμπινιώτης : "Την Ελληνική γλώσσα και τα μάτια σας"



Την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας, τόνισε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας σε ημερίδα για την γλώσσα που οργάνωσε στα Χανιά, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Παράλληλα χαρακτήρισε την χρήση των...
 greeklish απο τους χρήστες SMS των κινητών αλλά και στο διαδύκτιο ως δρόμο αποξένωσης απο την εικόνα των Ελληνικών λέξεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαμπινιώτης "εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει, τη γλώσσα και τα μάτια σας. Θα έλεγα, ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Πού είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας".

'Οπως διευκρίνησε "επειδή η γλώσσα συνδέεται άμεσα με τον τρόπο της σκέψης, κάθε πρόοδος βελτίωσης και ενίσχυσης της γλώσσας είναι στην πραγματικότητα μια ενίσχυση του τρόπου της σκέψης μας. Γι΄ αυτό και επιμένω και στον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας στα σχολεία και στην προσέγγιση της γλώσσας, όχι μόνο εργαλειακά.

Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα, είναι ο πολιτισμός μας είναι η ιστορία μας είναι η σκέψη μας είναι η νοοτροπία μας είναι η ταυτότητα μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία" .

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πολύ διαδεδομένη χρήση των greeklish μεταξύ των νέων που στέλνουν SMS απο τα κινητά ή μηνύματα μέσω του διαδυκτίου, ο καθηγητής γλωσσολογίας απάντησε :

"Τα γκρίκλις είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορούν νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της".

Το πρώτο μέρος της ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στις εγκαταστάσεις του στους Αγ.Πάντες Αποκορώνου, έγινε ομιλία και δημόσια συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του κ. Μπαμπινιώτη «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας».

Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν με τον κ.Μπαμπινιώτη για την Ελληνική γλώσσα στο Μέσα Ενημέρωσης και στην εκπαίδευση.

flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!