tromaktiko: Λιβύη: Ήττα των ανταρτών σε Μπρέγκα - Ζαουίγια

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Λιβύη: Ήττα των ανταρτών σε Μπρέγκα - Ζαουίγια



Απέτυχαν να ανακαταλάβουν τη πόλη Μπρέγκα και τη Ζαουίγια οι εξεγερμένοι της Λιβύης παρά τις σφοδρές μάχες που έδωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και...


 άλλοι 65 τραυματίσθηκαν. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Γερμανία αναγνώρισε σήμερα το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των ανταρτών ως το νόμιμο εκπρόσωπο των Λίβυων, δήλωσε αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Οι αντάρτες που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν την Κυριακή για να ανακαταλάβουν την πόλη Μπρέγκα, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά απωθήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν εκπρόσωποι των ανταρτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι πράγματι οι αντάρτες απωθήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η αντίσταση δεν ήταν σημαντική.

"Ηττήθηκαν σε λίγες μόνο ώρες" δήλωσε ο ίδιος.

"Οι ταξιαρχίες χρησιμοποίησαν το βαρύ πυροβολικό" επισήμανε ένας από τους αντάρτες προσθέτοντας ότι οι κανταφικές δυνάμεις ήταν καλύτερα εξοπλισμένες από αυτές των αντικαθεστωτικών.

Ο συνταγματάρχης επικεφαλής των ανταρτών, Χαμίντ αλ Χάσι, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιθέσεις των ανταρτών ήταν συντονισμένες και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν μέχρι να λάβουν διαφορετικές οδηγίες από το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ "θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει του πολίτες" στα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολης, ανακοινώθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία.

Επίσης όπως μεταδίδει το BBC, μάχες μαίνονται σε διάφορα μέτωπα, και ο στόχος είναι να εξαντλήσουν τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. Μάχες αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εξέγερση των πολιτών στην πόλη Σάμπχα.

Την ίδια ώρα ανταποκριτής του BBC αποκαλύπτει, ότι οι αντάρτες δέχονται βοήθεια σε όπλα από τη γειτονική Τυνησία.

Στη Βεγγάζη ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Στη Βεγγάζη, το προπύργιο των ανταρτών, έφτασε σήμερα ο Γκίντο Βεστερβέλε.

Αμέσως μετά την άφιξή του γύρω στις 13:30 ώρα Ελλάδος, ο Βεστερβέλε μετέβη στην έδρα του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, όπου συναντήθηκε με τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, τον πρόεδρο του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Λίγη ώρα αργότερα ο αντιπρόεδρος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, δήλωσε ότι ο Βεστερβέλε αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης.

"Είπε ότι ήρθε εδώ για να υποστηρίξει τη λιβυκή επανάσταση, να υποστηρίξει το Εθνικό Συμβούλιο. Πιστεύουν ότι αυτό είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού", τόνισε ο ίδιος.

Σε άλλες εξελίξεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για την Αφρική και τις κρίσεις στον αραβικό κόσμο Μιχαήλ Μαργκέλοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Τρίπολη.

"Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών τις συνομιλίες για την πτυχή της ασφάλειας του ταξιδιού μου στην Τρίπολη", δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

"Η επίσκεψή μου θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, κατόπιν εντολής του προέδρου", πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Παρασκευή ο Μαργκέλοφ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στην Τρίπολη το συντομότερο δυνατό για να συναντήσει εκεί μέλη της κυβέρνησης και ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει στη συνέχεια έναν "οδικό χάρτη" για μια έξοδο από την κρίση

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!