tromaktiko: Εξηγήσεις από τον Σύρο πρεσβευτή στο Λονδίνο

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Εξηγήσεις από τον Σύρο πρεσβευτή στο Λονδίνο



Στο Foreign Office εκλήθη αργά την Τρίτη ο πρεσβευτής της Συρίας στο Λονδίνο για να δώσει εξηγήσεις για «εκφοβισμό, στον οποίο προβαίνει διπλωμάτης σε βάρος Σύρων που διαμένουν στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα», ανακοίνωσε το...
 βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Στις 28 Ιουνίου ο πρεσβευτής της Συρίας Σάμι Χιγιάμι κλήθηκε να συναντήσει τον διευθυντή για τη Μέση Ανατολή Κρίστιαν Τέρνερ», ανακοίνωσε το Foreign Office. Ο τελευταίος του «εξέφρασε σαφώς την έντονη ανησυχία μας για τους ισχυρισμούς που δημοσιεύονται στον Τύπο, σύμφωνα με τους οποίους διπλωμάτης της πρεσβείας φέρεται να εκφοβίζει Σύρους στη Βρετανία».

«Οποιαδήποτε ενέργεια αυτού του είδους θα ισοδυναμούσε με σαφή παραβίαση της αποδεκτής συμπεριφοράς», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Αν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι βάσιμοι, το Foreign Office θα απαντήσει γρήγορα και κατάλληλα», προειδοποιεί το υπουργείο.

Ο βρετανικός Τύπος έγραφε την περασμένη εβδομάδα για πιέσεις που ασκούνται από διπλωμάτη της συριακής πρεσβείας σε συμπατριώτες του που διαμένουν στη Βρετανία. Ωστόσο, καμιά αγωγή δεν έχει κατατεθεί επί του παρόντος στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Guardian, Σύροι που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Βρετανία κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα και επισκέψεις στο σπίτι τους. Η πρεσβεία της Συρίας στο Λονδίνο πήρε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις, τις οποίες αργότερα χρησιμοποίησε για να εκφοβίσει τους διαδηλωτές και τις οικογένειές τους που διαμένουν στη Συρία, έγραψε η εφημερίδα την περασμένη Τετάρτη.

Το δημοσίευμα επικαλείται αρκετές περιπτώσεις πολιτών που δέχτηκαν απειλές ή οι οικογένειές τους που ζουν στη Συρία δέχτηκαν οχλήσεις. Οι πολίτες αυτοί ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων. Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, η πρεσβεία αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές, βεβαιώνοντας ότι υπηρετεί όλους τους Σύρους, οποιασδήποτε πεποίθησης.

Ο Σύρος πρεσβευτής είχε ήδη κληθεί το Μάιο στο Foreign Office στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά της καταστολής του κινήματος των διαφωνούντων στη χώρα.

Σχεδόν 100 διαφωνούντες και διανοούμενοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στην καρδιά της Δαμασκού, ζητώντας τη συνέχιση της «ειρηνικής εξέγερσης» μέχρι να έρθει η δημοκρατία στη Συρία

news.pathfinder.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!