tromaktiko: El Sistema: Πολεμώντας τη φτώχεια μέσα από τη μουσική

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

El Sistema: Πολεμώντας τη φτώχεια μέσα από τη μουσική



Την ιδέα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου για την καταπολέμηση της φτώχειας μέσα από τη μουσική αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα καταξιωμένοι μουσικοί, σε συνεργασία με την πρεσβεία της...


 Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το δήμο Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η δημιουργία κοινής ορχήστρας Νέων με μουσικούς από την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα (100 από κάθε χώρα) ηλικίας 16-24 ετών.

Πριν από 35 χρόνια ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δύναμη της μουσικής για να καταπολεμήσει τη φτώχεια στην πατρίδα του, τη Βενεζουέλα. Το όραμά του έκανε πράξη δημιουργώντας το Εθνικό Σύστημα Ορχηστρών Νέων της Βενεζουέλας «El Sistema», στους κόλπους του οποίου ενέταξε, όλα αυτά τα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά - θύματα ασθενειών, ναρκωτικών, πορνείας ή ένδειας.

«Απευθυνόμαστε σε παιδιά με σπουδές και όνειρα για το μέλλον, προκειμένου να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παίξουν στην ορχήστρα», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο υπεύθυνος του «Ελληνικού El Sistema- Κοινωνική Δράση για τη Μουσική», συνθέτης Μιχάλης Μεσσήνης.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την ιδέα αυτή, προκειμένου να αναπτύξουμε καλύτερη μουσική παιδεία στην πόλη μας», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η έναρξη των δράσεων θα γίνει απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν ακροάσεις από κοινές επιτροπές καθηγητών των δύο χωρών. Στόχος είναι η ορχήστρα που θα συγκροτηθεί να δώσει τρεις συναυλίες, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καράκας

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!