tromaktiko: Τί θα μπορούσε να σώσει την Amy Winehouse;

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τί θα μπορούσε να σώσει την Amy Winehouse;



Ο θάνατος της Amy Winehouse, ένα μήνα αφότου οι θαυμαστές της στο Βελιγράδι την γιούχαραν
βλέποντάς την να... χάνει τα λόγια της και να μην μπορεί να σταθεί όρθια, εγείρει ερωτήματα για το τι θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την τραγωδία.

Και ενώ πιθανότατα θα χρειαστούν εβδομάδες πριν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να φανεί τι την σκότωσε, η Winehouse δεν κρατούσε μυστικό ότι ήταν ένα απολύτως εθισμένο άτομο.

Μάλιστα την άρνηση της για αποτοξίνωση, την μετέτρεψε σε τραγούδι- το πλέον εμπορικό στην βραχύχρονη καριέρα της. «Προσπάθησαν να με αναγκάσουν να μπω για αποτοξίνωση και εγώ είπα όχι, όχι, όχι» τραγουδούσε.

Ανεξαρτήτως από αυτούς του στίχους, η Winehouse απευθύνθηκε σε κλινικές αποτοξίνωσης αρκετές φορές στη διάρκεια της καριέρας της, συνήθως πριν από κάποια σημαντική εμφάνισή της ή περιοδεία.

Όταν μπήκε σε μία τέτοια κλινική τον Ιανουάριο του 2008, η δισκογραφική εταιρεία της ανακοίνωσε ότι η Amy «θα συνεχίσει τη θεραπεία της για τον εθισμό της στα ναρκωτικά και θα είναι έτοιμη για την προγραμματισμένη εμφάνισή της στα Grammy Awards».

Η τελευταία απέλπιδα προσπάθειά της να ιαθεί ήταν μόλις πριν δύο μήνες. Σύμφωνα με το περιοδικό People, άνθρωπος του περιβάλλοντός της είπε ότι ο πατέρας της την πίεσε να το κάνει, εν όψει μάλιστα και της ευρωπαϊκής της περιοδείας, που θα περνούσε και από τη χώρα μας.

Μάταια… Τελικά αυτό το τουρ διακόπηκε βίαια από την πρώτη κιόλας συναυλία στο Βελιγράδι. Η Amy Winehouse επέστρεψε στο Λονδίνο, αλλά όχι και στην αποτοξίνωση…

Η Winehouse είναι το νεότερο «μέλος» του κλάμπ «Για Πάντα 27», το οποίο απαρτίζεται από μύθους της μουσικής των οποίων οι καριέρες και οι ζωές έληξαν στα 27 τους έτη. Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix και Kurt Cobain είναι τα «πρωτοκλασάτα» ονόματα αυτού του θλιβερού κλάμπ.

Όπως λέει στο CNN ο Δρ Reef Karim, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εξαρτήσεων στο Μπέβερλι Χιλς, μπορεί να είναι δυσκολότερο για τους διάσημους ανθρώπους να καταπολεμήσουν έναν εθισμό για πολλούς λόγους.

«Τούς επιτρέπεται να συνεχίσουν να κάνουν τις ταινίες ή τις περιοδείες τους, ενώ είναι σε αποτοξίνωση προτού να είναι έτοιμοι», λέει. «Οι πάρα πολλοί άνθρωποι που στηρίζονται σε αυτούς για το εισόδημά τους, θέλουν να γίνουν γρήγορα καλά».

Αυτοί οι «περιφερειακοί» άνθρωποι κάνουν πιο δύσκολο για έναν μουσικό να τηρήσει την αγωγή του με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν γρήγορα, σημειώνει ο Karim. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που πιστεύουν ότι χρειάζονται ναρκωτικά για δώσουν μία παράσταση και να ευχαριστήσουν τους fan τους.

«Ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας είναι να ανακαλύψει γιατί κάποιος είναι τόσο αυτοκαταστροφικός» λέει ο Karim. «Είναι μία ψυχική ασθένεια».

Ο πατέρας της Amy Winehouse σε μία ανακοίνωση μετά την κηδεία της την Τρίτη, είπε ότι η κόρη του «καταπολέμησε την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά πριν από τρία χρόνια. Προσφάτως προσπαθούσε σκληρά να κόψει το ποτό και το είχε καταφέρει για τρεις εβδομάδες. Μου έλεγε: “Πατέρα δεν αντέχω άλλο να βλέπω τις εκφράσεις στα πρόσωπά σας”».

Ωστόσο όπως σημειώνει ο Δρ. Karim είναι δύσκολο για τους συγγενείς να καταλάβουν το εθισμένο έτομο. «Δεν καταπολεμάς την ασθένεια, την διαχειρίζεσαι», τονίζει.
«Γιατί τότε η εξάρτηση οδήγησε την Winehouse στο θάνατο αν ήταν «καθαρή» για τρεις εβδομάδες;» αναρωτιέται.

«Οι θάνατοι τοξικομανών δεν επέρχονται μόνο λόγω της υπερβολικής δόσης», υπογραμμίζει ο Karim. «Ο εθισμός κατατρώει το σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχει έλλειψη απορρόφησης βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο με την πάροδο του χρόνου».

Η Amy Winehouse, όπως λένε οι ειδικοί, δεν πέθανε επειδή δεν πήγαινε σε κλινική αποτοκίνωσης... αλλά επειδή ήταν «καθαρή» για αρκετό καιρό πριν υποτροπιάσει.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=26003&categories_id=69
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!