Από την παράθεση των στοιχείων διαπιστώνουμε ότι χώρες όπως η Σουηδία-Δανία παρουσιάζουν μια παράδοση, η Ιταλία και η Κύπρος δείχνουν μια αισθητή πρόοδο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει ανταπόκριση. Εντύπωση προκαλεί το γερμανικό μοντέλο στο οποίο ουσιαστικά όλοι είναι συνδικαλισμένοι. Αυτό όμως δε φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στην εκπροσώπηση των συμφερόντων, αλλά μεγαλύτερο έλεγχο από την εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Εκεί εντοπίζεται και ο λόγος που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης δείχνει να μελετά την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου, επιθυμώντας οι Αρχηγοί των Επιτελείων να παρουσιάζονται ταυτόχρονα και ως οι βασικοί εκπρόσωποι των μονίμων που στελεχώνουν το αντίστοιχο Όπλο. Έτσι επιχειρεί η ηγεσία του ΥΕΘΑ να προλάβει τις εξελίξεις και να μην λειτουργήσει η απόφαση του Αρείου Πάγου ως αφορμή για την δημιουργία “σωματείων” στις ΕΔ, εντάσσοντας όλους σε μια Ένωση χωρίς όμως συνδικαλιστικό χαρακτήρα.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
ΣΟΥΗΔΙΑ: Το παλαιότερο “σωματείο” εν ενεργεία στρατιωτικών έχει ιδρυθεί το 1907 στη Σουηδία. Μόλις το 2010 έγινε μέλος της EUROMIL . Τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα είναι 8.803.
ΔΑΝΙΑ: Έτος ιδρύσεως 1967, έχει 7.205 μέλη
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Από το 1956 υπάρχει ένωση εν ενεργεία στρατιωτικών στην οποία συμμετέχουν άπαντες. Από τον Αρχηγό, μέχρι τον λοχία. Γι΄ αυτό και τα μέλη της γερμανικής ένωσης είναι 206.873
ΡΩΣΙΑ: Μόλις το 1992 δημιουργήθηκε ένωση ένστολων. Μόλις 7.400 τα μέλη.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το 2006 ιδρύθηκε, μόλις 200 τα μέλη
ΓΑΛΛΙΑ: 2001 εμφανίστηκε και στη Γαλλία το φαινόμενο. 268 έχουν εγγραφεί.
ΙΤΑΛΙΑ: Από το 1999 που ξεκίνησε έχουν εγγραφεί 4500 στρατιωτικοί.
ΚΥΠΡΟΣ: 1506 ένστολοι έχουν ενταχθεί στην Ένωση που λειτουργεί από το 2008.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
www.diktiospartakos.blogspot.com