Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ έκρινε ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των αιτούντων, η επιστημονική επιλογή της κατάχωσης διασφαλίζει την προστασία των μνημείων, που αντίθετα θα κινδύνευαν από την έκθεσή τους στο περιβάλλον και τη μη ελεγχόμενη πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου. Και δέχθηκε ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η υπουργική απόφαση για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την αποτελεσματική προστασία του μνημείου. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για πρόοδο σχετικών εργασιών.
Με βάση τις επιστημονικές μελέτες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η Επιτροπή Αναστολών υπό τον σύμβουλο της Επικρατείας, Μ. Βηλαρά, πιθανολόγησε ότι η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, που θα εξασφάλιζε τη φύλαξη και συντήρησή τους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους, λόγω της έκθεσής τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες, του ενδεχομένου να αναπτυχθεί βλάστηση γύρω τους και στους αρμούς των δομικών στοιχείων με συνέπεια την πιθανή ρηγμάτωση και αποκοπή τμημάτων.
Η Επιτροπή απέκρουσε επίσης (545/11) τους ισχυρισμούς των αιτούντων για κίνδυνο καταστροφής των μνημείων από τους έντονους κραδασμούς, τον θόρυβο κ.λπ. από τους διερχόμενους συρμούς, γιατί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τεχνική έκθεση που συγκεντρώνει την αποδοχή του επιστημονικού κόσμου και εξηγεί ότι με τη χρήση συγκεκριμένων υλικών υψηλής αντοχής στον χρόνο και στις συνθήκες διασφαλίζεται η διατήρηση των μνημείων. Τέλος, το ΣτΕ απέκρουσε και τον ισχυρισμό του σωματείου (ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. - Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων Ιερόν Σωματείον) για στέρηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος για ιεροπραξίες - λατρευτικές εκδηλώσεις στον βωμό των 12 θεών.
http://erroso.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html#ixzz1TTz9vRHK