tromaktiko: Κεράσια Εδέσσης!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κεράσια Εδέσσης!



Πέρασα εντελώς τυχαία απο ένα μεγάλο μανάβικο της Αθήνας, και είδα στο πάγκο, κεράσια Εδέσσης 6,5 Ευρώ το κιλό ! Ελά μου ντέ, που τυγχάνει να είμαι απο Έδεσσα και να έχω στο οικογενιακό μου περιβάλλον Κερασοπαραγωγούς εδω και πολλές γενεές.

Παίρνω λοιπόν τηλέφωνο το θείο και τον ρωτώ, πώς πήγε η παραγωγή φέτος ρε θείο ; Άσε μου λεει δράμα η κατάσταση, εκει που μαζεύαμε τόνους φέτος μιλάμε για κιλά, το χαλάζι μας κατέστρεψε, και άντε να βρούμε το δίκιο μας.

Απο τιμές ; Οι τιμές είναι επίσης χάλια, η καλύτερη τιμή που μπορείς να πάρεις είναι 1,20 ευρώ το κιλό.

Να αναφέρω οτι το κεράσι μαζεύται ένα ένα, χρειάζεται 3 άτομα για ένα δέντρο, συνήθως τα παιδιά απο κάτω, οι γυναίκες με σκάλα τα πιο ψηλά και οι άντρες ανέβαίνουν στο δέντρο για τα πολύ ψηλά. Ένα κουβάς για να γεμίσει θέλει τουλάχιστον 40 λεπτά. Με λίγα λογια η συγκομηδή δεν είναι εύκολη δουλειά. Να μην μιλήσω για τα ροδάκινα που η συγκομηδή ξεκινά, τα χαράματα, μέχρι τις πρώτες ώρες της ημέρας, διότι με την ζέστη και τον ήλιο, το χνούδι, είναι ανηπόφορο, και, αναγκαστηκά το μάζεμα σταματάει μέχρι την επόμενη μέρα.

Ερωτώ τώρα εγώ, απο το 1,20 μέχρι το 6,50, τι έγινε ρε παιδιά ; Πως και γιατί ;

Υ.Γ. Να πώ οτι ο θείος μου, μου είπε οτι πρίν απο 3 χρόνια είχανε σκάσει κάτοι Δανοί απο το πουθενά και δώσανε τιμές 3 φορές μεγαλύτερες απο τους Ελληνες παραγωγους, πήρανε αρκετούς τόνους και εξαφανίστηκαν. Που είναι οι Δανοι φέτος ; Αναρωτιώταν ο θείος...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!