tromaktiko: Ικαριώτικο το μυστικό μακροζωίας!

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ικαριώτικο το μυστικό μακροζωίας!



"Τυχεροί" είναι όσοι έχουν ικαριώτικα γονίδια αφού έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να κλείσουν τα 90 έτη! Το μυστικό της μακροζωίας τους κρύβεται στην καλή διατροφή, την άσκηση αλλά και...



 το σεξ, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα.
Η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως εικάζουν κάποιοι των κατοίκων, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής, σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ότι αφορά τη διατροφή των Ικαριωτών, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το τσάι, αποτελούν τις ασπίδες της καρδιάς τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν όπλο ενάντια στην κατάθλιψη των ηλικιωμένων.

Αν προστεθεί η μέτρια κατανάλωση καφέ με την μεσημεριανή ανάπαυση, έχουμε τα συστατικά που ίσως συνθέτουν το μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων της Ικαρίας, τόνισε την Πέμπτη (14.07) ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΧριστόδουλοςΣτεφανάδης, ο οποίος κατάγεται από το νησί.

Ενδεικτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2009 και συμπεριέλαβε 673 ηλικιωμένα άτομα (μέσης ηλικίας 75 ±6.5, εκ των οποίων το 49% ήταν άνδρες) και 657 νεότερα (μέσης ηλικίας 54±7, 46% άνδρες) μόνιμους κατοίκους της νήσου.

Ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης) του καπνίσματος βρέθηκε να είναι 17% στους ηλικιωμένους και 42% στους μεσήλικες, η αρτηριακή υπέρταση σε ποσοστό 65% των ηλικιωμένων και 29% των μεσηλίκων, ο σακχαρώδης διαβήτης σε 23% των ηλικιωμένων και 13% των μεσηλίκων, ενώ ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καταγράφηκε στο 21% των ηλικιωμένων και 4 των μεσηλίκων.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι σπανιότεροι κατά σημαντικό ποσοστό στους ηλικιωμένους και μάλιστα σε συγκρίσιμα ποσοστά με τους ηλικιωμένους κατοίκους και άλλων περιοχών της χώρας.

Σεξ: ένα από τα μυστικά τους!

Οι ηλικιακά μεγαλύτεροι της Ικαρίας -υπογραμμίζουν οι επιστήμονες- ακολουθούν έναν πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, τρώγοντας συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι απ΄ ότι οι νεότεροι.

Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής ήταν πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών, και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα από τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (αστικής ημιαστικής περιοχής) και από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου.

Επίσης τα ηλικιωμένα άτομα συνηθίζουν τη μεσημεριανή ανάπαυση (σε ποσοστό 75%) συχνότερα από τους νεότερους. Το ελληνικό λαδάκι που καταναλώνουν κάθε μέρα, ευεργετεί και τη σεξουαλική δραστηριότητα, αφού συνδέεται με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα!

Όσο αφορά την κατανάλωση καφέ, η μέτρια κατανάλωση, 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (σε ισοδύναμα καφεΐνης ελληνικού καφέ) σχετίζεται επίσης με καλύτερη αγγειακή διατασιμότητα, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωσης καφεΐνης δεν φαίνεται να βελτιώνει περαιτέρω την αγγειακή ηλικία.

Κατάθλιψη: Άγνωστη λέξη για τους Ικαριώτες

Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν από τα χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς ηλικιωμένων (μελέτη ΑΤΤΙΚΗ), αλλά ακόμα και αύξηση κατά 1 μονάδα στο σκορ της κλίμακας γηριατρικής κατάθλιψης (0-15) φαίνεται να οδηγεί σε 12% μεγαλύτερη πιθανότητα παρουσίας επιπλέον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με την παρουσία μεταβολικού συνδρόμου. Συμπτωματολογία σοβαρής κατάθλιψης φαίνεται να καταγράφεται σε ποσοστό 4% των ηλικιωμένων ανδρών και 9% των ηλικιωμένων γυναικών (μέσης ηλικίας 75 ετών).

"Πηγή ζωής" οι αγροτικές δραστηριότητες

Σε ό,τι αφορά την άσκηση, 85% των συμμετεχόντων ανέφεραν μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα. Φαίνεται ότι η ενασχόληση σε βάδιση και αγροτικές δουλειές που εμφανίζουν τα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης, βελτιώνουν το σωματικό βάρος και μειώνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αυτό ήταν πιο έκδηλο στις γυναίκες, γεγονός που αντανακλά μια διαφορετική δράση των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων της άσκησης μεταξύ των φύλων.

"Πρωταθλητές" Ευρώπης οι Ικαριώτες

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων. Όπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο



cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!