tromaktiko: Ομιλία του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη στη Βουλή

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ομιλία του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη στη Βουλή



Ομιλία του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Στον αέρα η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής».

«Από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα, είχαμε τονίσει στη Νέα Δημοκρατία, ότι απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός και κυριαρχούν η προχειρότητα και η αδιαφορία.

Ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί έτος διαβουλεύσεων.
Ασκούσατε, κύριε Υφυπουργέ, αγροτική πολιτική από το διαδίκτυο.
Καλές προθέσεις, ιδέες, εφαρμογές καινοτόμων λύσεων, έδιναν και έπαιρναν, ώστε αν κάποιος, μακριά από το αντικείμενο, διάβαζε αυτά που εκφράζατε διαδικτυακά θα θεωρούσε, ότι στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν λύσει όλα τα προβλήματα τους και βαδίζουν την οδό της επαγγελίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από κυοφορία πολλών μηνών, καταφέρατε μετά κόπων, βασάνων να συντάξετε ένα από τα πρώτα αγροτικά νομοσχέδια, αυτό για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.

Στη συζήτηση του μάλιστα, ήρθατε φουριόζοι να κατηγορήσετε τη Νέα Δημοκρατία για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και να μιλήσετε με έπαρση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνατε.

Θα σας θυμίσω τι είχε πει, κατά γράμμα, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπουτσής.
«Ο αγροτικός τομέας, η αγροτική οικονομία και η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και με κοινωνικό, έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, οργανισμού ασφάλισης και προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της πολιτικής της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Και θα το κερδίσουμε, γιατί εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας».

Αυτά τα βαρύγδουπα μας λέγατε μέσα σε αυτήν την αίθουσα πριν από 10 μήνες.
Για τα μεγάλα στοιχήματα σας.
Ευτυχώς δεν το βάλατε αυτό το στοίχημα, γιατί όπως λέει ο λαός μας στα πρακτορεία του ΠΡΟΠΟ, θα είχατε πάει στον «κουβά».

Και επειδή δεν έχω πολύ χρόνο θα θέσω εν τάχει τρία θέματα.
Πρώτον, η κ. Μπατζελή διθυραμβικά είχε υποστηρίξει ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του ΕΛΓΑ, που είναι η ενεργητική προστασία, θα χρηματοδοτείται από τον «Αλέξανδρο Μπαλτατζή» με 100 εκατομμύρια ευρώ για να μπαίνουν απευθείας σε προγράμματα τα μικρά σχέδια βελτίωσης των παραγωγών, τα γρήγορα των 50 χιλιάδων, για να κάνουν την ενεργητική προσπάθεια και να μην περιμένουν τις μεγάλες επενδύσεις, που τους καθυστερούν και τους καταστρέφουν την παραγωγή.

Τι έγινε τελικά;
Πήρε την ενεργητική προστασία από τον ΕΛΓΑ, τη πήγε μια βόλτα στον «Μπαλτατζή» και τον Ιούνιο του 2011 την ξαναπήγε στον ΕΛΓΑ.

Αποτέλεσμα, μπαίνοντας στο δεύτερο μισό του 2011, να μην έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας.

Δεύτερον, η βεβαίωση και η επιβολή της υποχρεωτικής ειδικής ασφάλειας γίνεται με την υποβολή της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας και καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ το αργότερο εντός δύο μηνών από τη βεβαίωση. Προβλέψατε όμως, ότι αν υπάρχει αδυναμία καταβολής ο αγρότης να εκχωρεί μέρος των μελλοντικών του απαιτήσεων.

Όταν το κράτος θέλει να εισπράξει λοιπόν, βρίσκει πάντοτε τον τρόπο. Όπως πάντοτε βρίσκει τον τρόπο όταν δε θέλει να πληρώσει να καθυστερεί τις αποζημιώσεις που πρέπει να δώσει.

Η κοινοτική νομοθεσία είναι σαφής. Δεν επιτρέπεται η παρακράτηση από την ενιαία ενίσχυση έναντι των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα θα έπρεπε σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 11, Ν.3877) για να είναι νόμιμη η διαδικασία καταβολής και είσπραξης της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να έχουν εκδοθεί οι νέοι κανονισμοί. Και αυτό δεν το έχετε κάνει.

Τρίτον και εν κατακλείδι, δε μπορεί να εφαρμοστεί τίποτα, εάν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό.

Το βλέπετε και το βιώνετε με τις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα
Πώς θα προχωρήσει το εκτιμητικό έργο, όταν δεν επαρκεί το προσωπικό;

Και πολύ περισσότερο πως το υπάρχον προσωπικό θα λειτουργήσει, αφού τα έξοδα μετακίνησης του καλύπτονται μόνο για 60 ημέρες, όταν γνωρίζουμε ότι το έργο των γεωτεχνικών είναι οι συνεχείς εκτός έδρας μετακινήσεις για την εκτίμηση των ζημιών; Εσείς τους δίνετε λεφτά μόνο για 60 ημέρες.

Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ,
Βρείτε το θάρρος και απαντήστε με ειλικρίνεια στα ερωτήματα μας. Αποδεχτείτε με γενναιότητα τα λάθη του νομοσχεδίου και τις καθυστερήσεις. Αν συμβεί αυτό, θα οδηγηθείτε επιτέλους στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του ΕΛΓΑ και των Ελλήνων αγροτών.

Η Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση προετοιμάζει και θα καταθέσει στο Σώμα νομοθετικό πλαίσιο για τη ριζική αλλαγή λειτουργίας του ΕΛΓΑ».

Από το Πολιτικό Γραφείο
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!