tromaktiko: Το Facebook, το διαδίκτυο και η εγκληματικότητα

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Το Facebook, το διαδίκτυο και η εγκληματικότητα



Τα υπέρ και τα κατά του διαδικτύου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι παρευρέθησαν σε ημερίδα που αφορούσε στην Ασφάλεια του Διαδικτύου...
και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ρέθυμνο.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα όσα κοινοποίησε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης, σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, το facebook αλλά και τα σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τις «διαδικτυακές αυτοκτονίες»

Κίνδυνο του διαδικτύου

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήταν σαφής και κατηγορηματικός ως προς την είσοδο μικρών παιδιών σε chat rooms και την επικοινωνία τους μέσω msn:

«Δεν μπορούν μικρά παιδιά 10-11 ετών να επικοινωνούν μέσω msn ή chat. Κινδυνεύουν από παιδόφιλους. Έχουμε εννέα τέτοια κρούσματα με θύματα παιδάκια 10 ετών» τόνισε.

Δεν αφορά όμως μόνο τα παιδιά η ασφαλής πλοήγηση. Αφορά και τους μεγάλους.

Ο κ. Σφακιανάκης, όπως αναφέρουν τα Ρεθεμνιώτικα Νέα, συμβούλευσε τους χρήστες να μην ανταποκρίνονται σε e-mail των οποίων οι αποστολείς είναι άγνωστοι και τους ενημερώνουν δήθεν ότι κέρδισαν κάποιο δώρο κλπ., τονίζοντας ότι αυτός είναι ένας συνήθης τρόπος απάτης και δυστυχώς οι τρεις στους δέκα χρήστες φέρονται να πείθονται από τους απατεώνες του διαδικτύου.

Κι επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να διαπράξουν οποιοδήποτε έγκλημα μέσω διαδικτύου χωρίς να εντοπιστούν, πρέπει να γίνει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο δράστης πάντα αφήνει ηλεκτρονικό αποτύπωμα και η υπηρεσία έχει και τις γνώσεις και τους τρόπους να το εντοπίσει και άρα να εντοπίσει τον δράστη και εάν το θελήσει το θύμα να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Το facebook πύλη διάπραξης ηλεκτρονικών εγκλημάτων

Οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το facebook, αποτελούν πύλες μέσω των οποίων διαπράττονται τα περισσότερα ηλεκτρονικά εγκλήματα. «Τα πιο συχνά εγκλήματα που έχουμε στην υπηρεσία μας είναι τα εγκλήματα μέσω του facebook.

Έχουμε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλές, συκοφαντικές δυσφημίσεις, εκβιάσεις και δυστυχώς είχαμε χθες και δολοφονία που διαπράχθηκε με αφορμή αυτόν τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Είπαμε ότι δεν θα φτάναμε εκεί αλλά συνέβη κι αυτό. Συνέβη στην Κέρκυρα.

Κάποιος πείραξε μια κοπέλα μέσα από το facebook και η δολοφονία ήρθε ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού» ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης εφιστώντας την προσοχή των χρηστών της συγκεκριμένης πύλης.

Η ελληνική νομοθεσία, μέχρι πρότινος ήταν ανύπαρκτη για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα και δεν υπήρχε πρόβλεψη για την τιμωρία όσων τα διέπρατταν με αποτέλεσμα και οι δικαστές πολλές φορές να μην γνωρίζουν πως να δικάσουν τέτοιες υποθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, η ελληνική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα κάνει νόμο του κράτους την συνθήκη της Βουδαπέστης, το περιεχόμενο της οποίας ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά.

«Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη η κυβέρνηση να υιοθετήσει την συνθήκη της Βουδαπέστης, όπου μέσα εκεί ρυθμίζονται όλα για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Τη συνθήκη την έχει υπογράψει και η χώρα μας μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει ήδη επεξεργαστεί, είναι θέμα χρόνου να γίνει νόμος του κράτους. Έτσι, θα εναρμονιστούμε πλήρως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 227 αυτοκτονίες

Σε 227 περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας ατόμων έχει παρέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έχει αποτρέψει την αυτοχειρία, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και ειδικότερα από το 2006 έως χθες. Ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το άτομο που εκφράζει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει, η υπηρεσία έχει τους μηχανισμούς να παρέμβει εφ όσον ενημερωθεί.

«Μόλις παίρνουμε την καταγγελία ότι κάποιος έχει εκφράσει μέσω διαδικτύου πρόθεση αυτοκτονίας, άμεσα κινητοποιούμαστε.

Κάνουμε ανάλυση, βγάζουμε ίχνος, ενημερώνουμε εισαγγελέα, ενημερώνουμε πάροχο, από την ανάλυση εντοπίζουμε την περιοχή οπουδήποτε στην Ελλάδα, εντοπίζουμε και τον ακριβή χώρο στον οποίο βρίσκεται ο «ασθενής», κατοικία, γραφείο, ενημερώνουμε την τοπική αστυνομία, μεταβαίνει αστυνομικός και ψυχολόγος και με την κατάλληλη συμπεριφορά αποτρέπουμε την αυτοκτονία. Υπάρχει «μια αλυσίδα ζωής» για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο και να σώσουμε κάποιον άνθρωπο» είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!