tromaktiko: Άλλο ένα προβληματικό ταμείο (το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ) στο ΙΚΑ - Πλήθος προβλημάτων στα ταμεία...

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Άλλο ένα προβληματικό ταμείο (το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ) στο ΙΚΑ - Πλήθος προβλημάτων στα ταμεία...



Με εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, άλλο ένα προβληματικό– ελλειμματικό ταμείο...
το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ).

Να σημειωθεί ότι η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση με το ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση. Μάλιστα, στην ίδια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρισης των ιδιωτικών υπαλλήλων, της Εθνικής, της Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το ταμείο υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν από τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στο ταμείο της ΔΕΗ, με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και την καταβολή των εφάπαξ να φτάνει πάρα πολλούς μήνες.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι όπως έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των συντάξεων στην περίπτωση των ελλειμματικών ταμείων, αναμένεται να σημαντικές, σε ποσοστό από 5 ως και 40%.

Θυμίζουμε εδώ ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εσόδων λόγω της ύφεσης που σημειώνεται στην οικονομία, της υψηλής ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μείωση των εσόδων κατά 16,5% το α' δίμηνο του έτους, καταφεύγει σε νέο δανεισμό 400εκ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα θα προχωρήσει στη ρευστοποίηση ομολόγων αξίας 200 εκατ. ευρώ μέσω συναλλαγών repos 70 ημερών από τράπεζες. Παράλληλα, προχωράει στο δανεισμό 100εκ ευρώ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 100εκ ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας δανεισμού μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων. Τα δάνεια θα είναι έντοκα και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών (από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου).

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα, αντιμετωπίζει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, και η διοίκηση του Οργανισμού, με το ταμείο να ζητάει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 360εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους 700.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ μόνο οι 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Κλειδί λοιπόν για την πορεία των ταμείων καθίστανται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες ανέρχονται στα 11δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι από αυτά τα 6,2δις ευρώ αφορούν το ΙΚΑ, τα 3,7δις ευρώ τον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό τα άλλα ταμεία. Μάλιστα, το 2010 εισπράχτηκαν 940 εκ. ευρώ από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, ενώ για το 2011 ο στόχος που έχει τεθεί είναι να εισπραχθούν πάνω από 1.150 εκ. ευρώ.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!