tromaktiko: Βρέθηκε ο πιό “μαύρος” πλανήτης...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Βρέθηκε ο πιό “μαύρος” πλανήτης...



Είναι ίσως δύσκολο να το συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία, όμως οι άνθρωποι ανακάλυψαν έναν πλανήτη που είναι πιο...
μαύρος και από το κάρβουνο!
Ο πλανήτης αυτός συνυπάρχει στον ίδιο Γαλαξία με τη Γή, βρίσκεται στον Αστερισμό του Δράκοντα και απέχει από τη Γη 750 έτη φωτός. Έγινε ορατός από το διαστημικό τηλεσκόπιο “Κέπλερ” της ΝΑΣΑ. Του δόθηκε μάλιστα και ένα κωδικό όνομα. Τον ονόμασαν TrES-2b...

Το μαύρο χρώμα του, εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι ανακλά λιγότερο από το 1% του φωτός που πέφτει πάνω του. Οι επιστήμονες πιθανολογούν στην ατμόσφαιρα του “μαύρου” πλανή την ύπαρξη αερίων που απορροφούν το φως, όπως αέριο νάτριο και κάλλιο καθώς και διοξείδιο του τιτανίου (μια ουσία που χρησιμοποιείται και στα αντηλιακά).
“Ο πλανήτης αυτός είναι πολύ λιγότερο ανακλαστικός από ό,τι η μαύρη ακρυλική μπογιά ή τα κάρβουνα, οπότε είναι ένας πραγματικά ξένος κόσμος” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Κίπλινγκ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Το τηλεσκόπιο Κέπλερ είναι τόσο ακριβές ώστε κατάφερε να ανιχνεύσει το απειροελάχιστο φως που ανακλά ο TrES-2b. Η μεταβολή της ακτινοβολίας που κατέγραψε το τηλεσκόπιο ήταν μόλις 6,5 μέρη ανά εκατομμύριο. “Αυτό αντιστοιχεί στο μικρότερο φωτομετρικό σήμα που έχουμε καταγράψει ποτέ από εξωπλανήτη” δήλωσε με έμφαση ο Ντ. Κίπλινγκ. Όπως τόνισε, η μεταβολή της φωτεινότητας του άστρου ήταν τόσο μικρή, όσο θα προκαλούσε ένα μυγάκι περνώντας μπροστά από τον προβολέα ενός αυτοκινήτου.

Όσο σκοτεινός όμως κι αν φαίνεται ο πλανήτης, κάθε άλλο παρά ψυχρός είναι. Οι μετρήσεις των διαστημικών φασματογράφων δειχνουν πως ο πλανήτης εκπέμπει μια αμυδρή, κοκκινωπή ακτινοβολία λόγω της ακραίας θερμοκρασίας του, που φτάνει τους 980 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η ακραία θερμοκρασία οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλανήτης απέχει μόλις πέντε εκατομμύρια χιλιόμετρα από το μητρικό του άστρο, δηλαδή τον “ήλιο” του (ο οποίος έχει χαρτογραφηθεί με την κωδική ονομασία GSC 03549-02811). Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, κάντε τη σύγκριση με το ότι η Γη απέχει από τον Ήλιο 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Δηλαδή, ο “μαύρος πλανήτης είναι τόσο κοντά στον “ήλιο” του, που κυριολεκτικά “καίει” κι αυτός.

Ο νέος πλανήτης έχει καταταχθεί στην κατηγορία των αποκαλούμενων “εξωπλανητών” και ανήκει σε μια κατηγορία πλανητών που αποκαλούνται “καυτοί Δίες”. Είναι μεγάλα σώματα που αποτελούνται αποκλειστικά από αέρια, έχουν μάζα τουλάχιστον όση ο πλανήτης Δίας και περιφέρονται σε μικρή απόσταση από τα μητρικά τους άστρα.
Πολλοί από τους 1.200 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πλανητών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!