tromaktiko: Μεγάλα τα ερωτηματικά για την πορεία των αγορών...

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μεγάλα τα ερωτηματικά για την πορεία των αγορών...



... με φόντο πάντα την "ξεροκεφαλιά" των Μέρκελ - Σαρκοζί - Τα επιμέρους σημεία των αποφάσεων....Η νευρικότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό... της σημερινής συνεδρίασης, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις... αντιδράσεις των επενδυτών - αγορών, στις χθεσινές ανακοινώσεις των Μέρκελ – Σαρκοζί, όπου όπως λίγο πολύ αναμενόταν συνεχίστηκε η “ξεροκεφαλιά” των ευρωπαίων ηγετών και κυρίως της Γερμανίας να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσουν σε μια αλλαγή της πολιτικής, με εγκατάλειψη της στείρας λογικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μάλιστα προτού προχωρήσουμε στις επιμέρους αποφάσεις - ανακοινώσεις της συνάντησης των δύο ηγετών της Ε.Ε., θα επαναλάβουμε ουσιαστικά και σήμερα το σχόλιο το οποίο είχαμε κάνει χθες, για την ανάγκη αλλαγής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε.

Άμεσα Αλλαγή της Οικονομικής Πολιτικής γιατί οδηγούμαστε σε διάλυση της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, σε συνάρτηση με τα σχόλια μας τους τελευταίους μήνες, θα επαναλάβουμε την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν μια αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται στην Ε.Ε., κυρίως με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (monetary easing) και την έκδοση ευρωομολόγων, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, κυρίως όσον αφορά τις ευαίσθητες οικονομίες της ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα και εκτεταμένα προγράμματα στήριξης των οικονομιών και της απασχόλησης, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι όσο, σχεδόν, τίποτα από τα παραπάνω δε γίνεται, η Ε.Ε. οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα το μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. θα είναι οι εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές, δείγμα των οποίων έχουμε ήδη δει σε αρκετές χώρες, όπως και την Ελλάδα. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει άμεσα αντιληπτό, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, ότι το μοντέλο της άκρατης δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρη αύξηση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, η οποία μαζί με τη μεγάλη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που σημειώνεται στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., θα οδηγήσει σε ένα “σπιράλ θανάτου” στις οικονομίες, με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, πτώση της κατανάλωσης και επιβράδυνση των οικονομιών, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το τέλος της Ε.Ε. Μάλιστα, τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στην Ε.Ε., αλλά και την ίδια τη Γερμανία, αποτελούν την πιο μεγάλη επιβεβαίωση των όσων αναφέρουμε, μήνες τώρα. Έτσι, σχεδόν σίγουρα, οι μεγάλες, κοινωνικές αναταραχές που θα προκληθούν, δε θα αργήσουν να φέρουν την ώρα που κάποια χώρα μέλος της Ε.Ε., θα λάβει, τη δύσκολη ομολογουμένως απόφαση της εξόδου από την Ε.Ε, υπό το βάρος των κοινωνικών αναταραχών και της λαϊκής απαίτησης, ενώ, όπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει τους “ασκούς του Αιόλου” συνολικά για την Ε.Ε.

Στο Μικροσκόπιο οι Χθεσινές Αποφάσεις των Μέρκελ – Σαρκοζί….
Όπως ανακοινώθηκε χθες, μετά τη συνάντηση των Μέρκελ – Σαρκοζί, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια σειρά προτάσεων - μέτρων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, οι οποίες όχι μόνο δεν αναμένεται να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ηρεμία των αγορών, αλλά πιστεύουμε ότι θα αυξήσουν περαιτέρω την ανησυχία για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ίδιας της Ένωσης.

Έτσι λοιπόν οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τις βασικότερες ιδέες τους. Καταρχήν, προτείνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, η οποία αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών των 17 χώρων – μελών, με τον πρώτο υποψήφιο πρόεδρο να είναι ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, για μια θητεία 2 1/2 χρόνων, και με ένα ρυθμό συνεδριάσεων της κυβέρνησης 2 φορές τον χρόνο. Όσον αφορά την πρώτη αυτή απόφαση, θα λέγαμε ότι είναι κάτι το οποίο αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, ενώ πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία, μελλοντικά ενός υπουργείου οικονομικών. Πάντως πιστεύουμε, ότι σε ένα βαθμό, έστω και μικρό, η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό φαινομένων ασυνεννοησίας, μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε., με αντιφατικές δηλώσεις, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Η δεύτερη πρόταση αφορά το λεγόμενο «φρένο χρέους» ή τον «χρυσό κανόνα», όπως αποκαλούν οι Γάλλοι, το οποίο θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι του 2012 να συμπεριληφθεί στα συντάγματα και των 17 χωρών μελών της. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ένα πλαφόν πάνω από το οποίο θα απαγορεύεται ανάληψη χρέους. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει στο σύνταγμά της τέτοια πρόβλεψη, ενώ στη Γαλλία το έχει ήδη προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανίδα καγκελάριος αποκάλεσε «πολύ φιλόδοξη» την πρόταση, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για να ξανακερδίσει η ευρωζώνη την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω της αυτοδέσμευσης των 17 εθνικών κοινοβουλίων. Πάντως σε συνάρτηση με τους κινδύνους που αναφέρουμε παραπάνω, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο για τις χώρες με υψηλό χρέος, ενώ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται σίγουρα η παρέμβαση της Ε.Ε. αναφορικά με τη μείωση του χρέους σε συγκεκριμένα κράτη μέλη.

Αναφορικά με την επιβολή του “φόρου Tobin” επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ, οι δύο ηγέτες εξήγγειλαν ότι θα ακολουθήσουν προτάσεις των δύο υπουργών Οικονομικών που θα κατατεθούν το Σεπτέμβριο στα αρμόδια όργανα των Βρυξελών και θα τις παρουσιάσουν στους εταίρους τους. «Έχει για μας απόλυτη προτεραιότητα» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί. «Η άποψή μας είναι ότι χρειαζόμαστε έναν τέτοιο φόρο» υπογράμμισε και η γερμανίδα καγκελάριος. Σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλίδας υπουργού Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, αν εφαρμοστεί θα αποφέρει 200 δις ευρώ, τμήμα των οποίων θα δοθεί για έργα ανάπτυξης και ένα άλλο για την μείωση του δημοσίου χρέους. Θα λέγαμε ότι όσον αφορά αυτήν την πρόταση, έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις, κάτι το οποίο είχε συμβεί και στις αρχές Ιουλίου, όταν είχαν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και από την ΕΚΤ στην τότε πρόταση της Κομισιόν για επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ παρά της αρχικής της θέσης η Γερμανία είχε κάνει πίσω την τελευταία στιγμή, εν μέσω κλίματος αντιδράσεων και από τις γερμανικές τράπεζες. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι αυτή η πρόθεση αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη νευρικότητα και πιέσεις, αρχής γενομένης από σήμερα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η 4η πρόταση ήταν αυτή της εναρμόνιση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρχει συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών δύο φορές το χρόνο για να συντονίζουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτή η απόφαση με πρώτη ματιά φαίνεται θετική, αν και υπάρχουν ερωτηματικά με τι θα συμβεί συνολικά στην Ε.Ε., κυρίως όσο αφορά χώρες με σημαντικά μικρότερους φορολογικούς συντελεστές (Κύπρος, Ιρλανδία, Βουλγαρία).

Τέλος, στο μεγάλο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, οι δύο ηγέτες κλήθηκαν πολλές φορές στην διάρκεια της συνέντευξης να τοποθετηθούν για το θέμα, με τη Μέρκελ να δηλώνει “Δεν είναι η καλύτερη λύση σε αυτήν τη χρονική στιγμή”, ενώ πρόσθεσε ότι προέχει η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χωρίς όμως να το αποκλείσει για το μέλλον, κάτι το οποίο θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα πρώτο επίσημο άνοιγμα της Γερμανίας για το ζήτημα. «Τυχόν έκδοση ευρωομολόγου θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο τις χώρες με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, αλλά θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της διαδικασίας δημοσιονομικής σύγκλισης, και όχι η αρχή της», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Μια από τα ίδια για την τεχνική εικόνα στο Χ.Α ….
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια, αφού παρά την άνοδος των τελευταίων δύο συνεδριάσεων (με πολύ χαμηλούς τζίρους), η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή, κατά τις επόμενες ημέρες, υψηλότερα των 1.100 μονάδων.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!