tromaktiko: Οι πιο σκληρές Ειδικές Δυνάμεις

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Οι πιο σκληρές Ειδικές Δυνάμεις



Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πρόσφατα επάνω στις «Φώκιες» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (US Navy Seals), αλλά ποιοι είναι πραγματικά οι...
καλύτεροι των καλύτερων;

Οι «Φώκιες» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τυπικά επιχειρούν «κάτω από τα ραντάρ», όμως η εκτέλεση του πλέον περίφημου τρομοκράτη στον κόσμο, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έφερε την ελίτ των στρατιωτών στο επίκεντρο της προσοχής.

Οι στρατιώτες αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές στον κόσμο. Οι «Φώκιες» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι σκληροτράχηλοι, αλλά είναι οι καλύτεροι των καλύτερων;
Ρίχνουμε μία ματιά στα πιο επικίνδυνα σώματα ειδικών δυνάμεων στον κόσμο.

7. Spetsnaz (Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις Καταστροφών)
Οι Spetsnaz έχουν δημιουργήσει μία έντονη φήμη ως μία από τις καλύτερες ομάδες ειδικών δυνάμεων λόγω των πολύ σκληρών στάνταρ της εκπαίδευσής τους. Μόλις 2 στους 10 υποψηφίους περνάνε το μάθημα εκπαίδευσης, που διαρκεί πολλούς μήνες και περιλαμβάνει μάχη σώμα με σώμα, εκπαίδευση στα όπλα, επιχειρησιακή ευφυΐα, διαπραγμάτευση ομηρίας και διάσωση, έλεγχος επεισοδίων, γνώση φαρμάκων και μεγάλη έμφαση στη φυσική κατάσταση.
 
6. Κομάντο Γαλλικού Ναυτικού
Οι Κομάντο του Γαλλικού Ναυτικού έχουν το παρατσούκλι Πράσινα Μπερέ και η εκπαίδευσή τους είναι πολύ σκληρή. Διαρκεί 20 εβδομάδες και περιλαμβάνει μία εβδομάδα από δοκιμασίες, έξι εβδομάδες προκαταρτικής εκπαίδευσης, τέσσερις εβδομάδες αξιολόγησης, δοκιμασίες για επτά εβδομάδες και δύο εβδομάδες εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάθε λάθος μπορεί αυτόματα να αποκλείσει τον υποψήφιο. Οι εκπαιδευτές είναι συνήθως πρώην μέλη που παρατηρούν και τιμωρούν κάθε παρεκτροπή με υπερβολική... φυσική δράση. Ο ύπνος είναι δυσεύρετος, μόλις δύο ώρες την ημέρα, με τους ήχους των χειροβομβίδων να ξυπνούν τους εκπαιδευόμενους κάθε νύχτα.

5. MARSOC (Ηνωμένες Πολιτείες)
Οι Ειδικές Δυνάμεις των Αμερικανών Πεζοναυτών (US Marine Corps Forces Special Operations Command, aka MARSOC) φτιάχτηκαν το 2007 και είναι μία ομάδα από ελίτ στρατιώτες που χρησιμοποιούνται για άμεση σύγκρουση δράση αλλά και αναγνωριστικές αποστολές.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις. Το πρώτο μέρος είναι η εκπαίδευση SERE (Survival, Evasion, Resistance, Escape-Επιβίωση, Διαφυγή, Αντίσταση, Απόδραση) κατά την οποία οι στρατιώτες μαθαίνουν να επιβιώνουν στη άγρια φύση και εκπαιδεύονται σε διάφορες πολεμικές τέχνες.
Στις φάσεις 2 και 3, τεστάρονται οι ικανότητές τους στην σκοποβολή, στα εκρηκτικά και στην αναγνώριση. Το πιο δύσκολο τεστ ικανοτήτων ακολουθεί στη φάση 4, όπου η απαιτούμενη γνώση τους δοκιμάζεται σε διάφορες πολεμικές ασκήσεις.










4. US Army Rangers
Αν και οι σύγχρονοι US Rangers φτιάχτηκαν το 1942, οι πρώτοι US Rangers ξεκίνησαν να υφίστανται το 1676 και πολέμησαν στην Αμερικανή Επανάσταση, τον Πόλεμο του 1812 και στον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Το 75ο Σύνταγμα είναι πλέον μία ειδική ομάδα πολεμικών αποστολών του Αμερικανικού Στρατού. Πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε μικρές ομάδες που μπορούν να δράσουν γρήγορα και ευέλικτα. Το ελαφρύ σχήμα πεζικού ειδικεύεται στις αεροπορικές και με αλεξίπτωτα επιθέσεις. Κάθε τάγμα των Rangers μπορεί να επιχειρήσει αποστολή οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα σε 18 ώρες.










3. Shayetet 13 (Ισραήλ)Η Shayetet 13 είναι η ελίτ ομάδα κομάντο του Ισραηλινού Ναυτικού. Η ομάδα θεωρείται μία από τις πρώτιστες Ειδικές Δυνάμεις των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (μαζί με τις Sayeret Matkal και Shaldag Unit). Η S'13 ειδικεύεται σε επιχειρήσεις εισβολείς και σε ξηρά και από θαλάσσης, αντιτρομοκρατίας, σαμποτάζ, επιχειρήσεις διάσωσης και επιβίβασης.

Η εκπαίδευση για την Shayetet 13 έχει ποσοστό επιτυχίας μόνο 5% ανάμεσα στους υποψήφιους. Καθόλου περίεργο όταν σκεφτεί κανείς πως οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να υποστούν τόσο σκληρές δοκιμασίες που είναι μόνιμα απαραίτητη η παρουσία στρατιωτικού γιατρού. Η S'13 πήρε μέρος στην επιχείρηση Spring of Youth το 1973, κατά την οποία ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στη Βηρυτό και σκότωσαν πολλά μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη, της ομάδας που πραγματοποίησε τη «Σφαγή του Μονάχου», σκοτώνοντας Ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.









2, US Navy SEALs
Το SEAL σημαίνει Sea, Air, Land. H ελίτ αυτή ομάδα των 2.000 αντρών περνάνε από εκπαίδευση που διαρκεί ένα χρόνο πριν να γίνουν επίσημα μέλη της.

Η τρίτη εβδομάδα της εκπαίδευσης είναι η χειρότερα. Η περίφημη «Διαβολοβδομάδα» τεστάρει τους νεοσύλλεκτους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, βάζοντάς τους επανειλημμένα να περνάνε δοκιμασίες όπως να κολυμπούν για μίλια ολόκληρα στη θάλασσα και να τρέχουν επάνω στην άμμο.

Αν και πολλές από τις αποστολές παραμένουν μυστικές, οι Seals είναι γνωστοί για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο και τον Πόλεμο στο Ιράκ.


1. SAS (Ηνωμένο Βασίλειο)Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ειδικές Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού, είναι «οι καλύτεροι των καλύτερων». Η επίπονη εκπαίδευση της ομάδας αποτελεί το παγκόσμιο μοντέλο για σχεδόν όλα τα παρόμοια προγράμματα.

Η εκπαίδευση είναι όμοια εκείνης των Ειδικών Δυνάμεων (Φώκιες) του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, με το πλεονέκτημα πως οι βρετανοί κομάντο εκπαιδεύονται επίσης από τις μυστικές υπηρεσίες της MI5 και MI6. Γι' αυτό και τα μέλη της SAS είναι κατά το ένα ήμισυ στρατιώτες και κατά το άλλο μυστικοί πράκτορες.

Φυσικά, ακόμα και οι «καλύτεροι των καλύτερων» κάνουν κατά καιρούς τις γκάφες τους. Τον Μάρτιο του 2011 δύο αξιωματικοί της MI6 και έξι κομάντο της SAS συνελήφθησαν στην Λιβύη, προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στη Βρετανική κυβέρνηση.

http://platanum.blogspot.com/

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!