tromaktiko: Αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις για το Φόρο Tobin - Στόχος τα 200δις ευρώ.....

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις για το Φόρο Tobin - Στόχος τα 200δις ευρώ.....



Μια από τις αποφάσεις τις οποίες ανακοίνωσαν χθες, μετά τη συνάντηση τους, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ ήταν η... επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες εξήγγειλαν ότι θα ακολουθήσουν προτάσεις των δύο υπουργών Οικονομικών που θα κατατεθούν ήδη το Σεπτέμβρη στα αρμόδια όργανα των Βρυξελών και θα τις παρουσιάσουν στους εταίρους τους.

«Έχει για μας απόλυτη προτεραιότητα» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζύ. «Η άποψή μας είναι ότι χρειαζόμαστε έναν τέτοιο φόρο» υπογράμμισε και η γερμανίδα καγκελάριος. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλίδας υπουργού Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, αν εφαρμοστεί θα αποφέρει 200 δις ευρώ, τμήμα των οποίων θα δοθεί για έργα ανάπτυξης και ένα άλλο για την μείωση του δημοσίου χρέους.

Έντονες λοιπόν αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις στην πρόθεση των δύο χωρών να επβάλουν έναν φόρο τύπου Tobin, κάτι το οποίο είχε συμβεί και στις αρχές Ιουλίου, όταν είχαν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και από την ΕΚΤ στην τότε πρόταση της Κομισιόν για επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ παρά της αρχικής της θέσης η Γερμανία είχε κάνει πίσω την τελευταία στιγμή, εν μέσω κλίματος αντιδράσεων από τις γερμανικές τράπεζες.

Χαρακτηριστικές των αντιδράσεων ήταν οι δηλώσεις του Mr. Deutsche Bank, κ. Άκερμαν, ο οποίος στις 29 Ιουνίου και κατά την διάρκεια συνεδρίου των μελών του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel με τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, σχετικά με την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, δήλωσε πως η γερμανική πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτική με τις αποφάσεις που λαμβάνει, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, η επιβολή πρόσθετου φόρου που συζητείται θα κόστιζε στην Deutsche Bank πάνω από 1 δισ. ευρώ στην τράπεζα.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό αναμένεται να προκύψουν έντονες αντιδράσεις, ενώ δε μπορεί να αποκλειστεί και ένας άτυπος εκβιασμός από την πλευρά των τραπεζών, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Πάντως σε κάθε περίπτωση, τα φώτα θα είναι στραμμένα στην αντίδραση Τρισέ και της ΕΚΤ, η οποία κατά την αντίστοιχη πρόταση στις αρχές Ιουλίου είχε θέσει βέτο, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να πράξει και πάλι.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!