tromaktiko: Παγκόσμια ημέρα φυσιοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου)

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα φυσιοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου)



Tη σημασία της φυσιοθεραπείας και τον καθοριστικό της ρόλο στην αποκατάσταση μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων... επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, φυσίατρος κ. Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσιοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου).
«Ο περισσότερος κόσμος, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι η φυσιοθεραπεία περιορίζεται στις μαλάξεις και στην ενεργητική ή /και παθητική κινητοποίηση χεριών και ποδιών», αναφέρει ο κ. Ζηκόπουλος και συνεχίζει: «Όμως η φυσιοθεραπεία είναι μια ολόκληρη επιστήμη που συνίσταται στην εφαρμογή θεραπευτικών πράξεων, τόσο με «φυσικά μέσα», δηλαδή τη χρήση της θερμότητας, του ψύχους, του νερού, της μάλαξης, της κίνησης και θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων (Mc Kenzie, Bobath, Cyriax, PNF, Halliwick, Watsu), όσο και με την βοήθεια της τεχνολογίας. Στόχο έχει την α! πάλυνση του πόνου, τη διόρθωση ή ελαχιστοποίηση της δυσμορφίας, την αύξηση της μυϊκής ισχύος, της αντοχής και του εύρους κίνησης και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας του πάσχοντος. Ιδιαίτερα σε ένα σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης, όπως η ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ο φυσιοθεραπευτής αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας αποκατάστασης και, μαζί με άλλους επιστήμονες (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νευροψυχολόγους), συντελεί στην ολοκληρωμένη αποκατάσταση τόσο σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατά πλάκας σκλήρυνση κ.α., όσο και σε αυχεναλγίες, ισχιαλγίες, ρευματοειδείς αρθρίτιδες, αθλητικές κακώσεις κ.λ.π.» .
Και ο κ. Ζηκόπουλος καταλήγει: «Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή σήμερα απαιτεί εξειδίκευση και διαρκή επιστημονική εξέλιξη. Οι διάφορες τεχνικές και η χρήση ειδικών βοηθημάτων και συσκευών, συντελούν ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην μέγιστη λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενούς με μόνιμη ή παροδική κινητική ανικανότητα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!