tromaktiko: Η Γερμανία χρωστάει 95 δισ. δολάρια στην Ελλάδα, γράφει η «Die Welt»

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γερμανία χρωστάει 95 δισ. δολάρια στην Ελλάδα, γράφει η «Die Welt»



Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα επαναφέρει με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Αν και η χώρα μας δεν μπορεί επισήμως να διεκδικήσει χρήματα από τη γερμανική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του 1990, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην κινηθεί για περαιτέρω αποζημιώσεις, η πραγματικότητα είναι ότι το άτοκο δάνειο των 476 εκατομμυρίων μάρκων που αναγκάστηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας στις δυνάμεις κατοχής δεν αποπληρώθηκε ποτέ.

Αν λάβουμε ως δεδομένο, λοιπόν, ότι η Γερμανία χρωστάει -έστω ηθικά- στη χώρα μας, σε ποια ακριβώς επίπεδα βρίσκονται τα χρωστούμενα σήμερα; Όπως σημειώνει η εφημερίδα απαντώντας στο συγκεκριμένο θέμα, «χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια και με τόκο 3% μέσα σε 66 χρόνια, ανέρχεται σε τουλάχιστον 95 δισ. δολάρια».

Καταλήγοντας, πάντως, επισημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Γερμανία στην όλη υπόθεση, καθώς «ακόμα και η μερική αναγνώριση ενός τέτοιου χρέους θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απαιτήσεις».
http://www.tempo.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!