tromaktiko: Με αναδρομική φορολογική ισχύ τα νέα μέτρα

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Με αναδρομική φορολογική ισχύ τα νέα μέτρα



Από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2012, θα ισχύσουν αναδρομικά όλα ανεξαιρέτως τα νέα φορολογικά μέτρα...
ενώ το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου εφέτος και οι υπουργοί αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, χωρίς να αποκλείονται οι απολύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ότι τα μέτρα θα έχουν ψηφισθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και θα αφορούν στα εξής:

- Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι περίπου 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους

- Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ

- Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που θα απαιτείται, θα αυξηθεί, συναρτώμενο ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί. Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο

- Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα "διοχετεύουν" στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης



- Αντικειμενικές τιμές: Με το νέο φορολογικό σύστημα, θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων

- Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά "στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;". Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε δε, ότι "εάν δεν συμπληρωθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να γίνουν και απολύσεις". Η εφεδρεία, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.

- Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10% και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας

- Από τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούνται εφέτος έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ). Ο υπουργός, είπε ότι το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το "πακέτο" θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό

«Η έκτη δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως»

Ο κ. Βενιζελος επεσήμανε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους». Επεσήμανε την ανάγκη να γίνει μία υπερπροσπάθεια, λαμβάνοντας τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012. Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο «θώρακας» για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών θα αποσταλούν δύο επιστολές προς την τρόικα, πιθανώς εντός της ημέρας. Η πρώτη θα φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και το περιεχόμενο της θα αφορά τις πολίτικες δεσμεύσεις. Τη δεύτερη επιστολή θα συντάξει ο ίδιος και θα περιλαμβάνει τα πρόσθετα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την 6η δόση, ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι « η εκταμίευση θα γίνει εγκαίρως.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας, τονίζοντας ότι δεν νοείται να υπάρξει πτώχευση ή χρεοκοπία ή αδυναμία πληρωμής οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης: «Είναι αστείο να σκέφτεται κανείς το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα σε παρόμοια κατάσταση, γιατί αυτό είναι προφανές ότι αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας, κύρους και λειτουργίας της ευρωζώνης και του ευρώ. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μην αναφέρονται σε επιβλαβή σενάρια για την Ελλάδα.

Σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του λογαριασμού ρεύματος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αυτό είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα ασφάλιστρο κινδύνου για την περιουσία που υπάρχει» και προανήγγειλε ότι «το μέτρο θα αποκατασταθεί σε αγοραίες αξίες, αν ξεπεράσουμε την κρίση. Η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. και πρέπει να υπάρξει Ελλάδα μετά την κρίση και αγορά ακινήτων μετά την κρίση για να αποκτήσουν ξανά αξία τα ακίνητα».

Επίσης, ανέφερε ότι «στόχος είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 ώστε να μπούμε σε ενάρετο κύκλό και να ανακόψουμε την ύφεση».

«Έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια,, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «αρκείται στο να ασκεί εύκολη κριτική και καταθέτει δημαγωγικές προτάσεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας σε σχέση με πολλά αρνητικά στερεότυπα που με μεγάλη ευκολία βγαίνουν στην επιφάνεια».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!